Trei focare de pestă porcină africană și două cazuri de rabie au fost depistate în mai multe localități din Moldova

kenneth-schipper-vera-6y7jACxmhP8-unsplash
Foto:Kenneth Schipper Vera

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a publicat datele prinvind situația epizootică din Republica Moldova, și în regiune în perioada 10 februarie – 17 februarie 2023.

În acest sens, reprezentanții ANSA au confirmat depistarea a trei focare de pestă porcină africană la porci domestici. Două focare secundare au fost identificate în localitatea Tomai, raionul Leova și un focar în localitatea Covurlui, raionul Leova.

ANSA menționează că se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt aplicate măsuri de eradicare a focarelor, are loc controlul mișcării animalelor și produselor din carne de porc, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți.

De asemenea, au fost depistate două cazuri pozitive de rabie la o pisică în localitatea Coșernița, raionul Florești și la o bovină în localitatea Domulgeni, raionul Florești. Cadavrele animalelor afectate de rabie au fost nimicite, conform procedurilor, iar animalele din localitate au fost supuse vaccinărilor antirabice. 

Totodată, ANSA informează că au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană în localitățile Stolniceni, raionul Nisporeni, Făleștii Noi, raionul Fălești și Brăviceni, raionul Orhei, focarele în cauză fiind eradicate cu succes.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente