Puțini dintre voi poate cunosc despre faptul că Clopotnița Moldovei din Scuarul Catedralei a fost, de fapt, construită de două ori. Ceea ce vedem noi astăzi în centrul municipiului Chișinău este o replică a clopotniței originale.
În decembrie 1962, noaptea, prima clopotniță a fost aruncată în aer şi demontată, iar în locul ei a fost, ulterior, construită o fântână arteziană. Catedrala a fost transformată într-o sală de expoziție, scrie Val Butnaru în articolul „Se zvonea că va fi dărâmată Clopotnița”.
Conform secției „Memoria Chișinăului”, clopotnița originală a fost construită în anul 1836 de către arhitectul Avraam Melnikov, monument ce avea să constituie un edificiu important în proiectul Piața Catedralei, creat din ansamblul: Catedrala, Clopotnița, Porțile Sfinte și clădirea Mitropoliei. În data de 13 octombrie al aceluiași an a avut loc sfințirea Clopotniței.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/02/clopotnita-5-1-620x406.jpg)
Apoi, în noaptea din 22 spre 23 decembrie a anului 1962, la decizia lui Hrușciov, care a fost în fruntea conducerii URSS de atunci, s-a dat ordinul de a distruge acest monument cu ajutorul dinamitei. Peste câțiva ani, în locul Clopotniței a fost construit un havuz.
Odată cu obținerea Independenței Republicii Moldova, în perioada anilor 1997-1998, la inițiativa mai multor personalități marcante și a conducerii Primăriei Municipiului Chișinău (la acea vreme primar era Serafim Urechean), cât și cu suportul mai multor chișinăuieni, a fost reconstruită clopotnița. Construcția a durat nouă luni.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/02/clopotnita-6-620x417.jpg)
De asemenea, în data de 18 ianuarie a acestui an s-au împlinit 25 de ani de la sfințirea la Chișinău a Clopotniței Memoriei – Clopotnița Catedralei Nașterea Domnului (1998).
Întreg articolul lui Val Butnaru îi puteți lectura aici.