Agenția Națională Arheologică a informat că. în toamna anului 2022, aceasta a efectuat săpături arheologice pe moşia comunei Burlăceni din raionul Cahul. Acolo a fost cercetat un tumul, nr. 10, de pe traseul proiectului de construire a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău.
Potrivit agenției, movila funerară se afla în partea de nord a satului Burlăceni, la 2,8 kilometri nord-est de extremitatea localității, pe terasa superioara a malului drept al râului Salcia Mare, în zona ce figurează pe hărțile topografice din a doua jumătate a sec. XX cu toponimul Clun.
La fel, diametrul tumulului constituia circa 40 m, iar înălțimea – 0,7 m. Situl se evidenția la suprafața solului printr-o pată circulară de culoare brună deschisă ce contrasta pe fundalul solului cenușiu-închis a terenului. Drept rezultat al cercetărilor, au fost descoperite mai multe complexe funerare sau de cult, care datează din diferite perioade ale epocii bronzului (culturile Iamnaia, Mnogovalikovaia, Sabatinovka) şi evul mediu timpuriu (migratori turanici).
În plus, au mai fost identificate complexe menajere și cu altă destinație (instalații de foc, șanțuri, gropi) și recuperate materiale din epoca modernă și contemporană. Diferitele piese arheologice descoperite în cadrul complexelor cercetate îmbogățesc patrimoniul mobil al Republicii Moldova și, după conservare și restaurare, vor fi expuse în cadrul expozițiilor muzeale.