Dorești să îți continui studiile în Țările de Jos? Daniela Bivol a povestit cum această dorință poate deveni realitate

Universitatea Twent
Foto:University of Twente

În ultimii ani, Țările de Jos reprezintă una dintre cele mai frecvent alese destinații pentru absolvenții din Republica Moldova care decid să își continue studiile în străinătate. Această popularitate sporită se datorează, în primul rând, faptului că statul neerlandez oferă posibilități de finanțare avantajoase și că studiile oferite s-au dovedit a fi de o calitate înaltă. Daniela Bivol ne-a povestit mai multe detalii despre procesul de admitere și despre viața în străinătate.

Daniela este o tânără de 22 de ani din Costești, raionul Ialoveni, studentă la Universitatea Twente din orașul Enschede, Țările de Jos, deja de doi ani și jumătate. Ideea de a continua studiile în Țările de Jos nu a apărut imediat după absolvirea Liceului Teoretic „Olimp” din localitate, în anul 2019. Pentru început, Daniela a hotărât să își continue studiile la ASEM, specialitatea Business și administrare, cu predare în limba engleză, însă, pe parcursul primului semestru, tânăra a înțeles că nu este la locul potrivit și a fost determinată să schimbe lucrurile.

De ce Țările de Jos?

Au existat mai multe motive pentru care Daniela a ales Țările de Jos. Din spusele acesteia, cele mai importante criterii au fost calitatea studiilor, variația de programe, abordarea practică și, nu în ultimul rând, posibilitățile de finanțare.

„Un criteriu important a fost calitatea studiilor, așa cum universitățile neerlandeze sunt bine finanțate și se concentrează pe cercetare și pe dezvoltarea abilităților practice pentru studenți. Variația de programe și diversitatea culturală în ceea ce privește studiile superioare au fost alte criterii importante pe care le-am considerat. Studenții sunt încurajați să-și aplice cunoștințele în contexte practice și să își dezvolte abilități relevante pentru piața muncii, însă cel mai important criteriu reprezintă posibilitățile de finanțare oferite de către stat pentru îndeplinirea studiilor.”

Studiile în Țările de Jos nu sunt gratuite, însă există programe de finanțare care pot acoperi integral sau parțial taxele de studii și cheltuielile de trai. În privința aceasta există patru surse de finanțare.

Este obligatoriu să apelăm la serviciile de consiliere?

Această necesitate poate fi diferită pentru fiecare în procesul de depunere a actelor, care este de la sine unul stresant, însă după câte am aflat din experiența Danielei, inițial tânăra a apelat la ajutorul unei platforme online care oferă servicii de consultanță pentru studenții care doresc să își continue studiile în străinătate. După o discuție cu unul dintre reprezentanți, Daniela a reușit să obțină mai multe detalii legate de procesul de admitere și în continuare a decis să continue acest proces pe cont propriu.

„Majoritatea universităților din Țările de Jos oferă informații detaliate despre procesul de admitere pe website-ul lor, inclusiv cerințele de admitere, termenul-limită și procedurile de depunere. Pe lângă aceste detalii, pot fi găsite, de obicei, și informații despre programele de studiu, despre facilitățile disponibile, despre resurse, despre costuri și despre finanțările disponibile pentru studenți.”

Despre procesul de admitere

Odată ce primul an după liceu Daniela l-a petrecut la ASEM, procesul de admitere a început pentru ea în primăvara anului 2020. Datorită informațiilor postate pe website-ul universităților și al serviciilor pentru studenți, tânăra afirmă că a avut acces la toată informația necesară pe tot parcursul admiterii.

Sursă: Daniela Bivol/arhivă personală

Durata procesului de admitere însă poate varia în funcție de programul de studiu și de faptul dacă ești cetățean UE sau internațional. La fel și lista de documente necesare variază în funcție de universitate și programul ales, ne-a mai spus studenta.

Cu toate acestea, există un set de documente de bază de care a avut nevoie inclusiv Daniela, printre acestea se numără: „Formularul de înscriere completat, certificatul de naștere și o copie a pașaportului, copii traduse și legalizate ale diplomelor de absolvire a liceului sau ale altor diplome relevante, foaia matricolă de la liceu și certificatul de limbă engleză”.
„Majoritatea universităților din Țările de Jos cer un punctaj minim pentru certificatul de limbă engleză. Pentru facultatea la care studiez eu, punctajul minim necesar este de 90 de puncte pentru testul TOEFL sau un scor minim de 6,5 pentru testul IELTS. Unele programe însă necesită documente adiționale cum ar fi scrisoarea de intenție, CV-ul, scrisori de recomandare. Aceste informații însă pot fi mereu găsite pe platformele universităților.”

Primul pas în procesul de admitere a fost alegerea a trei programe de studii pe platforma Studielink. În continuare, toate documentele solicitate și enumerate mai sus au fost scanate și încărcate pe o altă platformă, numită Osiris. A urmat o perioadă de așteptare de aproximativ o lună și jumătate, iar la sosirea deciziei, Daniela a fost nevoită să transmită anumite documente, în original, prin poștă, pentru a confirma decizia sa de a studia la universitatea respectivă.

„Am depus actele la trei universități inițial, însă în final am ales Universitatea Twente, care este o universitate de cercetare tehnologică ce se concentrează pe dezvoltarea de soluții tehnologice inovatoare pentru problemele globale. Pentru mine, această perioadă de așteptare a fost o experiență încărcată emoțional, pentru că știam că admiterea la una dintre aceste universități reprezintă o etapă importantă în viață. Am trecut prin stări de incertitudine, nerăbdare și frică și prin momente în care nu mă puteam concentra asupra altor lucruri din cauza faptului că mă gândeam mereu la rezultatul admiterii. Pentru viitorii studenți este foarte important să acorde atenție anumitor detalii cum ar fi: data-limită de depunere a documentelor, calitatea documentelor (toate documentele trebuie să fie clare și ușor de citit) și comunicarea eficientă cu universitatea pe toată durata admiterii. La fel, este foarte important să păstrați mereu o copie a documentelor.”

Sursă: utwente.nl

În Țările de Jos studenții încep orele de curs la începutul lunii septembrie la toate facultățile. Daniela ne-a povestit că prima ei plecare în Enschede, orașul în care s-a stabilit cu traiul, a fost cu două săptămâni înainte de începerea orelor.

„Am plecat cu două săptămâni mai devreme, fiindcă sunt anumite proceduri și formalități pe care am fost nevoită să le completez pentru a putea locui în Țările de Jos, cum ar fi, deschiderea unui cont bancar (foarte multe locuri nu acceptă Visa sau Maestro), semnarea contractului de cazare, obținerea unui cod numeric personal (BSN). De asemenea, aceste două săptămâni au fost foarte importante, căci am reușit să studiez campusul și facilitățile oferite de universitate, m-am acomodat cu orașul, am aflat detalii legate de funcționarea transportului public și, cel mai important lucru, am avut timp să-mi caut o bicicletă, așa cum bicicletele sunt transportul principal aici”, povestește Daniela.

Prima perioadă în țară nouă

Daniela s-a mutat în Țările de Jos în timpul pandemiei, fapt ce a adus noi provocări. Chiar dacă tânăra consideră că a reușit să se adapteze destul de ușor, prima perioadă a fost, cu siguranță, o experiență plină de emoții.

„Pe de o parte, eram entuziasmată de noile experiențe, de oportunități și de cultură, dar, pe de altă parte, simțeam dorul de casă și de ceea ce e familiar. Datorită restricțiilor impuse, a fost foarte dificil să cunosc alți studenți. Toate orele erau online, nu aveam interacțiune cu nimeni și tot ce puteam să fac era să mă plimb pe străzile orașului. Am fost însă foarte norocoasă. Datorită activităților organizate de universitate, am reușit să cunosc alți studenți aflați în aceeași situație, oameni care până în prezent rămân cei mai apropiați pentru mine. Datorită acestor oameni am reușit să mă adaptez unui nou mediu cu ușurință.”

Sursă: Daniela Bivol/arhivă personală

Despre modul de predare și sistemul de notare

Sistemul educațional din Țările de Jos se consideră unul dintre cele mai bune din lume, cu accent pe aplicarea practică a cunoștințelor și pe dezvoltarea abilităților critice. Profesorii îndeplinesc rolul unor ghizi și facilitatori mai mult decât cel al unor simpli prezentatori de informație, a accentuat Daniela.

„De obicei, în timpul cursurilor se folosesc metode diverse de predare, inclusiv prezentări, dezbateri, discuții de grup, studii de caz și proiecte de echipă. În majoritatea universităților, anul academic este împărțit în patru module, fiecare modul durează între șase și 10 săptămâni, urmate de aproximativ două săptămâni de examene. Fiecare modul conține mai multe cursuri care sunt studiate în paralel de către studenți.”

Sistemul de notare este, de asemenea, diferit de cel pe care îl cunoaștem noi, cei din Republica Moldova.

„În ceea ce privește sistemul de notare, de obicei, universitățile neerlandeze folosesc o notare pe o scară de la 1 la 10, unde nota minimă de trecere este 5,5 și nu 5,0. În plus, evaluările sunt deseori bazate pe examene finale, pe prezentări, pe proiecte de modul și pe lucrări scrise, pe quiz-uri, oferind o varietate de modalități de evaluare”, precizează tânăra.

Activități extracurriculare

Daniela afirmă că universitățile din Țările de Jos încurajează studenții să se implice în diverse activități care să completeze experiența lor academică. Există o gamă largă de activități extracurriculare disponibile, care variază de la cluburi și asociații studențești până la organizarea de evenimente sociale și sportive. Acestea sunt gestionate în principal de studenți și, prin urmare, sunt o modalitate excelentă pentru studenți să se implice și să își dezvolte abilitățile de conducere și de colaborare.

Mai multe despre Enschede

Enschede este un oraș situat aproape de hotarul cu Germania. Deși nu este un oraș foarte mare, este mereu plin de viață, cu o mulțime de evenimente, activități și festivaluri pentru toate gusturile, a mai precizat tânăra. Din punctul de vedere al transportului, orașul are o rețea bună de autobuze și ciclismul este popular printre locuitori.

„Consider că Enschede este un loc ideal, deoarece mă pot bucura de natură și de o mulțime de activități în aer liber. Un avantaj foarte mare al acestui oraș este faptul că nu este niciodată mult prea aglomerat de automobile sau oameni. Oamenii din Enschede sunt în general deschiși și prietenoși. În calitate de studentă, am avut ocazia să întâlnesc oameni din întreaga lume. De asemenea, orașul are o comunitate studențească puternică, datorită căreia am reușit să întâlnesc oameni cu o varietate de experiențe. Oamenii din Enschede sunt, în general, deschiși la interacțiunea cu străinii și sunt dispuși să ajute. Multe persoane din oraș vorbesc engleza, ceea ce face mai ușor pentru cei care nu vorbesc limba neerlandeză să se integreze în comunitate.”

Sursă: Daniela Bivol/arhivă personală
Sursă: Daniela Bivol/arhivă personală

Costul de trai

În mare parte, costul vieții în Țările de Jos este mult mai ridicat decât în Moldova. Țările de Jos sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai scumpe țări din Europa, cu un nivel ridicat de trai și dezvoltare economică.

„Prețurile depind foarte mult de oraș. În orașele mari, prețul pentru chirie poate fi cu până la 44 % mai mare decât în orașele mici. Prețurile pentru produse alimentare și pentru casă sunt cu 50 % mai mari în Enschede decât în Chișinău, iar prețurile pentru chirie – cu 63 %. Costul de trai pentru o singură persoană poate ajunge până la 890 de euro fără chirie pe lună în orașele mai mari.”

„Consider că această experiență își merită investiția”

În caz că ești viitor absolvent sau deja student și îți dorești să studiezi în Țările de Jos, Daniela recomandă să îți urmezi visul și să iei în considerare toate opțiunile de studiu care sunt disponibile.

„Pentru viitori studenți această țară va oferi oportunitatea de a studia la universități de clasă mondială și de a se conecta cu oameni din întreaga lume. În calitate de student internațional în Țările de Jos, pot spune cu încredere că există multe beneficii, iar experiența mea personală a fost una foarte pozitivă și consider că își merită investiția.”

Stagiară: Valeria Munteanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente