Care sunt salariile minime în țările Uniunii Europene și CSI. Pe cine a întrecut Republica Moldova

pexels-photo-4960141
Foto:pexels

Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. Primele țări în care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia și Noua Zeelandă, la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent salariul minim pe economie este stabilit în peste 90 % din țările lumii.

Eurofound a prezentat minimele salariale ale tuturor țărilor Uniunii Europene din anul 2023. Noi am analizat aceste date și am adăugat în listă informații cu privire la minimele salariale din țările CSI.

În fruntea clasamentului, precum și în anul 2022, se află Luxemburg, unde salariul minim pentru angajații necalificați este de 2 387 euro, iar salariul minim lunar pentru angajații calificați nu este mai puțin de 2 864 euro.
Pe locul doi se află Germania, cu un salariu minim de 1 981 euro.
Urmează Belgia, locuitorii cărora nu pot primi un salariu lunar mai mic de 1 955 euro.

Pe locul patru s-a clasat Regatul Țările de Jos, unde salariul minim constituie 1 934 euro, urmată de Irlanda – cu un minim salarial de 1 910 euro.

Mai jos se află Franța (1 709 euro), Slovenia (1 304 euro) și Spania (1 260 euro).

Dintre țările ale căror salarii minime s-au clasat între 700 și 1 000 euro, fac parte: Portugalia, Cipru, Lituania, Grecia, Polonia, Estonia, Cehia, Croația și Slovacia.

Cu un salariul minim de 620 euro, Letonia s-a clasat printre țările europene cu cel mai mic salariu minim pe economie, totuși, aceasta a reușit o altă performanță, fiind singura țară din UE care a reușit față de anul trecut majorarea salariului minim cu 24 %.

După Letonia, urmează România (606 euro), Ungaria (579 euro) și Bulgaria (399 euro), cea din urmă având cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană.

Ce ține de țările CSI, în fruntea clasamentului se află Federația Rusă, unde salariul minim pe economie constituie 206 euro, iar la o diferență minimală se află Belarusul (205 euro) și Azerbaidjan (203 euro).

Urmează Republica Moldova cu un salariu minim pe economie de 4 000 de lei, ceia ce constituie aproximativ 200 de euro, apoi Ucraina 170 (euro), Kazahstan (144 euro), Republica Kârgâză (117 euro), Tajikistan (116 euro) ș. a.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente