(vox) „Zilnic rezolv ecuații și probleme.” Cum aleg elevii claselor a XII-a să se pregătească pentru examenul de bacalaureat

colaj elevi
Foto:Andreea Spataru/Victor Vasilos/Diana Ciorbă/Dragoș Bînzari

Elevii claselor a XII-a sunt în perioada pregătirilor pentru examenul de bacalaureat. Pentru că se află pe ultima sută de metri, #diez a întrebat cinci elevi și eleve despre cum are loc pregătirea lor pentru „examenul maturității” și ce metode folosesc ei pentru a însuși mai bine materialul necesar.

Spătaru Andreea, Instituția Publică Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Nicolae Sulac”, Chișinău

„Se apropie bacalaureatul, iar noi sarcini nu contenesc să apară. Totuși, primordial rămâne a fi pregătirea pentru «examenul de maturitate». Caietele și conspectele din anii precedenți îmi sunt acum de mare folos. Fiind în clasă cu profil umanistic, repet săptămânal temele pentru istorie și citesc cărțile literaturii române. Disciplina la alegere accelerează procesul de pregătire, căci zilnic rezolv ecuații și probleme la matematică. De asemenea, fiindcă sunt activă în sectorul de tineret, încerc să îmi organizez timpul foarte bine, astfel încât să reușesc să îmi fac toate sarcinile, dar și să repet săptămânal informația necesară pentru examene.”

Vasilos Victor, Instituția Publică Liceul Teoretic „Vasile Coroban”, Glodeni

„Pregătirea pentru examenul de bacalaureat este o muncă zilnică a fiecărui elev care își dorește să dobândească un succes la finele unei etape a vieții. Perioada de pregătire poate fi uneori stresantă, dar dacă îți asumi responsabilitatea pentru învățat, este destul de ușor, deoarece sunt puse bazele încă din gimnaziu. Eu încerc să îmi planific timpul de studiu muncind la fiecare subiect, scopul fiind întipărirea soluției de rezolvare. Cu toate acestea, îmi structurez informația și subliniez cu diferite culori esențialul, deoarece se memorează cu mult mai ușor. De la începutul anului școlar, mi-am alcătuit un plan de studiu și îl completez de fiecare dată când învăț ceva nou. Mai mult decât atât, în timpul orelor ascult profesorii, fiindcă orice detaliu poate fi de folos. Chiar dacă mă pregătesc intens, am grijă și să mă odihnesc pentru a putea gândi logic. O altă parte a pregătirii sunt testele model. Sunt niște pași simpli, dar totodată eficienți care te încurajează pentru susținerea cu brio a examenelor de bacalaureat.”

Ciorbă Diana, Colegiul de Medicină din Orhei

„Ținând cont de faptul că învăț și la colegiu, pregătirea pentru examenele de bacalaureat este un proces de două ori mai greu. Totuși, cu multă muncă încerc să fac față acestei provocări. Pregătirea de bacalaureat înseamnă muncă adăugătoare asupra disciplinelor la care trebuie să-l susțin, dar este și o pregătire pentru viață. Pentru a obține ceva, este nevoie de multă muncă. Încerc să mai caut testele de pregătire, mai rezolv exerciții asemănătoare și sper să am un final cu succes.”

Bînzari Dragoș, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, Chișinău

„În calitate de elev de 18 ani sunt fericit că sunt implicat în ONG-uri și că am note bune, dar, având în vedere că se apropie bacalaureatul, trebuie să găsesc un echilibru între responsabilitățile mele și studiu. Pentru a reuși acest lucru, îmi voi face un program pentru studiu, activități extracurriculare și alte angajamente. Voi găsi ce strategii de studiu funcționează cel mai bine pentru mine și voi avea grijă de sănătatea mea fizică și mintală dormind suficient, făcând exerciții fizice și mâncând bine. Făcând acest lucru, sper să mă pregătesc pentru bacalaureat fiind în același timp activ în societatea civilă și păstrându-mi notele bune. Sunt hotărât să dau tot ce am mai bun.”

Clipa Victoria, Instituția Publică Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Drochia

„Pentru susținerea examenului de bacalaureat am început să studiez amănunțit programele pentru examenul național propuse de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, înțelegând astfel structura testului și a baremului de notare. Exersez asupra modelelor de exerciții și discut orice punct neînțeles cu profesorul. Cercetez și alte teme care nu sunt incluse în programe pentru a fi gata de orice surpriză. În timpul orelor, adresez cât mai multe întrebări pentru a înțelege subiectele, iar în timpul liber frecventez diferite cursuri ce prevăd pregătirea pentru bacalaureat.”


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2022/2023.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Stagiară: Milena Morari

Taguri: #BAC 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente