În ediția de astăzi a proiectului #1MINUTfărăBirocrație, vă prezentăm pe scurt detalii despre comisiile parlamentare: numărul acestora, cine face parte din ele și importanța lor.
@diez.md Despre Comisiile Parlamentare 🇲🇩
♬ sunet original – Diez.md
Comisiile permanente sunt niște organe de lucru ale Parlamentului. Acestea sunt formate din deputați, care sunt aleși în mod democratic, în funcție de numărul de mandate al fracțiunii acestora din Parlament.
În actuala legislatură, există 11 comisii parlamentare permanente, fiecare având un domeniu specific de activitate. Spre exemplu: Comisia juridică, numiri şi imunităţi, Comisia economie, buget și finanțe sau Comisia administrație publică.
Fiecare comisie are un președinte, iar numărul membrilor variază de la un domeniu la altul.
Comisiile parlamentare au un rol important în luarea deciziilor legate de politica publică și în supravegherea implementării acesteia. Ele audiază rapoarte, vin cu propuneri legislative, examinează problemele actuale și iau decizii în interesul cetățenilor.
Pe lângă comisiile permanente, Parlamentul poate vota și formarea comisiilor speciale sau a comisiilor de anchetă. Acestea abordează un subiect specific și activează temporar.