(foto) În Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Căușeni s-a deschis un cerc de STEM și criminalistică

I3 (1)
Foto:leana-Simona Șeremet

În anul de studii 2022/2023, în Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Căușeni a fost înființat cercul extrașcolar „STEM & Criminalistică”, condus de profesoara coordonatoare Ileana-Simona Șeremet. În cadrul acestui cerc, elevii învață care sunt atribuțiile unui criminalist și sunt antrenați în diverse activități practice de prelevare și analiză a probelor.

„STEM & Criminalistică” este un proiect inițiat cu scopul de a facilita crearea conexiunilor între lecțiile de chimie, matematică, fizică, biologie, informatică (disciplinele STEM) și diverse domenii din sectorul de aplicare a legii. Programul este implementat de către PH International Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și cu Inspectoratul General al Poliției, cu suportul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Afacerilor Internaționale în Domeniul Combaterii Drogurilor și Aplicării Legii.

Startul s-a dat în data de 24 august 2020, în cadrul Atelierului de formare a cadrelor didactice pentru predarea orelor de cerc „STEM & Criminalistică”. Când s-a anunțat runda a treia de selectare a 30 de școli și profesori pentru desfășurarea cercurilor sus-numite pe parcursul anului școlar 2022/2023, a fost selectată și Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Căușeni. Actualmente, cercul este frecventat de mai mult de șapte copii aflați sub îndrumarea profesoarei coordonatoare Ileana-Simona Șeremet.

„Criminalistica, în esență, este o știință judiciară care însumează un ansamblu de cunoștințe prin aplicarea diverselor metode, mijloace tehnice și procedee tactice la descoperirea, la cercetarea faptelor, la identificarea persoanelor implicate în săvârșirea unor infracțiunii precum și la prevenirea acestora. Într-o țară în care rata criminalității persistă, implicarea tinerilor discipoli în astfel de activități nu poate decât să ducă la o societate sănătoasă și prosperă prin creșterea unor cetățeni conștiincioși, corecți și bine informați. Funcțiile de bază ale cercului sunt direcționate spre informarea și îmbogățirea orizontului de cunoștințe a elevilor în diferite domenii ale științei, ingineriei, tehnicii, matematicii cu aplicarea domeniului cercetării criminalistice. În cadrul cercurilor, noi dezvoltăm și punem în valoare gândirea critică și creativă, inteligența, spiritul inovator, valorile morale și civice, spiritul de cooperare și socializare”, ne spune Ileana-Simona Șeremet.

Elevii care vin la acest cerc sunt implicați în activități experimentale de cercetare la fața locului, de examinare a locului infracțiunii prin aplicarea metodelor de cercetare a probelor utilizate în criminalistică și de încheiere a Acordului de colaborare cu Inspectoratul de Poliție Căușeni al IGP. Tinerii dezvoltă, alături de abilitățile de socializare, și capacități de identificare, descoperire, fixare, prelevare, analiză a diferitor probe ce servesc mai apoi în finalitatea procesului penal.

„Putem spune că criminalistica este știința investigării faptelor. În cadrul orelor de criminalistică, avem parte de activități practice, de cercetări la nivel chimic, fizic și biologic. Pe parcursul instruirii, îndeplinim anumite module cum ar fi: cercetarea criminalistică a urmelor (amprente, sol, sânge, păr, oase), investigarea accidentelor rutiere (urme de pneuri pe carosabil, viteza autovehiculului, distanța de oprire). Unul dintre principalele beneficii ale acestei activități este prevenirea apariției tinerilor infractori. Acest factor poate fi evitat prin informarea elevilor, mișcare pe care acest cerc o execută”, spune Felicia Ciobanu, elevă care ia parte în mod regulat la activitățile cercului.

„Mă fascinează cercul «STEM & Criminalistică» pentru că mi se oferă întotdeauna oportunităţi practice cu ajutorul cărora îmi orientez creativitatea și aptitudinile de rezolvare a problemelor. De asemenea, am învățat cum să lucrez eficient cu alte persoane și am obținut experiențe neobișnuite care m-au motivat să încerc lucruri noi. Acest cerc este un mod excelent pentru mine să îmi îmbunătățesc abilitățile școlare și sociale”, adaugă Gheorghe Sarev, participant activ al cercului de criminalistică din liceu.

Coordonatoarea proiectului împreună cu echipa de tineri criminaliști își propune participarea la cât mai multe concursuri naționale și chiar internaționale, printre care „Tânărul cercetător”, „Tânărul criminalist”, „Concursul de eseuri criminologice”, „Concursul proiectelor STEM”. Se urmărește, desigur, continuarea programului ca ore opționale, realizarea unei reviste digitale și chiar asistarea unui caz în sala de judecată.

Mai jos, găsiți mai multe fotografii în care este ilustrată activitatea elevilor în cadrul acestui cerc extrașcolar.

Autoare: Ada Șahrai

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente