Paralizia în timpul somnului este un fenomen des întâlnit în lume. Unele persoane se confruntă cu ea de două, trei ori pe an, în timp ce pentru altele, aceasta este o problemă frecventă care le afectează regimul de somn și productibilitatea la serviciu.
Despre paralizie și zâmbetul lui Dahmer
Paralizia în timpul somnului este acel sentiment groaznic când știi că ești treaz si conștient de tot ce se întâmplă în jur, dar nu poți să te miști, nu poți vorbi și nu poți striga după ajutor chiar dacă dorești panicat să o faci. Ba mai mult, adesea poți simți cum te presează plapuma, te sufoci, cum o umbră neagră dăinuie asupra ta sau pe Jeffrey Dahmer care se uită cu un zâmbet nu prea îmbucurător la tine.
Aceasta stare apare când ești pe jumătate treaz pe jumătate adormit, fie in prima parte a somnului, înainte de a adormi profund, fie spre dimineață, înainte să te trezești. Poate dura de la câteva secunde până la câteva minute în unele cazuri.
Brian Sharpless, cercetător la Universitatea din Pennsylvania, a publicat un studiu, în „Sleep Medicine Reviews”, cu privire la paralizia nocturnă. Conform studiului, există, de fapt, trei tipuri de halucinaţii ce pot fi experimentate în timpul paraliziei nocturne: o prezenţă străină în cameră, o presiune deranjantă pe piept care poate fi percepută ca un act de forţă şi sentimentul de levitaţie sau de ieşire din propriul corp.
Știința sau demonii. Cum se explică paralizia nocturnă
În timpul somnului, corpul tău alternează între somnul REM (mișcare rapidă a ochilor) și NREM (mișcare non-rapidă a ochilor). Un ciclu de somn REM și NREM durează aproximativ 90 de minute. Somnul NREM apare primul și durează până la 75 % din timpul total de somn. În timpul somnului NREM, corpul tău se relaxează și se reface. La sfârșitul NREM, somnul se schimbă în REM. Ochii tăi se mișcă repede și apar vise, dar restul corpului tău rămâne foarte relaxat. Mușchii tăi sunt „opriți” în timpul somnului REM. Dacă deveniți conștient înainte ca ciclul REM să se încheie, este posibil să observați că nu vă puteți mișca sau vorbi.
Paralizia nocturnă nu este un fenomen nou pentru oameni, ea a fost frecvent întâlnită încă din cele mai vechi timpuri, generând astfel în fiecare cultură sute de legende și teorii în privința cauzelor ei. Bunăoară Zburătorul, personaj din mitologia românească care chinuie noaptea, în somn, fetele nemăritate și femeile măritate de curând.
Cauzele paraliziei in somn
Statistic vorbind, 4 din 10 persoane suferă astfel de episoade de paralizie in timpul somnului, primul episod poate debuta chiar in anii adolescenței. Cauzele ei sunt diverse: genele, oboseala accentuata, privarea de somn, program dezorganizat de somn, afecțiuni psihice, narcolepsia și chiar dormitul pe spate. (*de Zburător am uitat)
Când sa apelezi la medic
Paralizia în somn nu este neapărat o problemă de la care ar trebui să îți faci griji, în special dacă ți se întâmplă rar. Cu toate acestea, este recomandat sa consulți un medic daca te confrunți cu următoarele situații:
# Simptomele cu care te confrunți te duc la anxietate;
# Te simți extenuat pe parcursul zilei fiindcă noaptea nu te odihnești suficient;
# Te trezești după un asemenea episod nocturn si constați ca ai puls crescut sau te trezești plângând;
# Îți este frica sa te duci la culcare;
# Episoadele de paralizie în somn se repetă prea des.
Cum ne tratăm? Nicicum
Paralizia în somn, în ciuda numelui si a manifestărilor terifiante, nu reprezintă un pericol pentru sănătate și viată. De asemenea, manifestarea nu necesită un tratament special. Medicul poate trata in schimb cauza care provoacă aceste deranjuri. De exemplu, dacă pacientul suferă de insomnie, sau de anxietate, depresie, medicul va acționa în acest sens. În cele mai multe cazuri, dacă pacientul înțelege manifestarea si realizează ca nu i se poate întamplă nimic grav in timpul acestor episoade, această stare dispare de la sine.