(doc) Guvernul a aprobat standardele minime de calitate ale creșelor pentru copiii din familiile aflate în dificultate

copii adulti joaca
Foto:Marisa Howenstine

Astăzi, 1 februarie 2023, Guvernul Republicii Moldova a aprobat standardele minime de calitate pentru serviciul social „Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de la patru luni până la trei ani” pe care acestea, până acum, nu le aveau bine definite.

Proiectul respectiv este gestionat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu necesită resurse financiare suplimentare din bugetul de stat.

Centrele de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de la patru luni până la trei ani reprezintă creșe sociale pentru copiii din familiile social vulnerabile și/sau aflate în dificultate, în scopul prevenirii situațiilor de abandon. Micuții sunt îngrijiți gratuit pe parcursul zilei, în timp ce părinţii sunt la serviciu sau la studii, inclusiv pentru mame care au nevoie de instruiri educaționale sau consiliere.

În Republica Moldova există cinci astfel de centre, de care au beneficiat circa 500 de copii, iar proiectul de lege va ajuta la îmbunătățirea calității de servicii prestate în cadrul lor. Aceste centre sunt amplasate în următoarele unități administrativ-teritoriale:
# municipiul Chișinău;
# municipiul Bălți; 
# orașul Glodeni;
# orașul Criuleni;
# orașul Călărași.

„Pentru a asigura calitatea serviciilor prestate în cadrul Centrului de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de patru luni – trei ani, prestatorii de servicii trebuie să dețină standarde minime de calitate, care reprezintă punct de referință și norme obligatorii la nivel național, a căror aplicare garantează asigurarea unui nivel minim de calitate în procesul de prestare a serviciilor în cadrul Centrului”, a fost menționat în proiectul de lege votat.

Hotărârea aprobată de Guvern conține 31 de standarde minime de calitate, care vizează procedura de acces la serviciu, igiena, alimentația, educația și protecția copilului, precum și managementul centrului, angajarea și promovarea personalului, formarea lui profesională etc. De asemenea, sunt prevăzute principiile în baza cărora vor fi prestate serviciile, și anume: nediscriminare, abordare individuală, respectarea identității, demnității și a dreptului copilului la viața privată etc.

De asemenea, Republica Moldova este printre primele țări din regiune care implementează Liniile Directoare ONU pentru îngrijirea alternativă a copilului. Liniile Directoare sunt adoptate de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) și au drept scop îmbunătățirea implementării Convenției cu privire la drepturile copilului precum și a prevederilor relevante din alte instrumente internaționale privind protecția și bunăstarea copiilor rămași fără ocrotire părintească sau care sunt expuși riscului de a ajunge într-o astfel de situație.

În documentul de mai jos, găsiți toate standardele aprobate de Guvern.

subiect-04-nu-830-mmps-2022 by Sircu Ana Maria on Scribd

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente