Astăzi este a 340-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 În ultimele 24 de ore, militarii ruși au lansat o rachetă și 32 de lovituri aeriene. În plus, au efectuat peste 65 de atacuri din MLRS, inclusiv asupra infrastructurii civile din regiunile Donețk și Herson. Atacurile au provocat victime în rândul populației civile. Informația a fost confirmată de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
🟣 În școlile din regiunea Starobilsk, profesorii-colaboratori ai armatei ruse au început să verifice gadgeturile copiilor pentru a identifica pozițiile proucrainene. Smartphone-urile sunt inspectate o dată pe săptămână în toate clasele, de la juniori la seniori.
„În una dintre școli, directorul le verifică personal. Se uită prin toate messenger-urile, rețelele sociale, verifică istoricul navigatorului, YouTube-ul și TikTok-ul”, a declarat Administrația militară regională Luhansk.
🟣 Tanchiștii ucraineni au zburat în Marea Britanie pentru a se instrui în privința utilizării tancurilor Challenger 2.
„Marea Britanie va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2, împreună cu partenerii globali, demonstrând puterea sprijinului internațional pentru Ucraina”, a declarat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter, publicând și două fotografii cu militarii ucraineni în timp ce coborau din avion.
Ukrainian tank crews have arrived in the UK to begin training for their continued fight against Russia.
The UK will provide Challenger 2 tanks to Ukraine alongside global partner nations – demonstrating the strength of support for Ukraine, internationally.#StandWithUkraine pic.twitter.com/OLKtllePzN
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) January 29, 2023
🟣 Potrivit postului britanic de televiziune Sky News, peste 40 % din teritoriul Ucrainei este minat în prezent din cauza luptelor.
„Nici măcar nu este comparabil, aș spune, cu Siria sau Afganistan. Este cu adevărat foarte mult”, a declarat Katerina Templeton, de la organizația neguvernamentală Mines Advisory Group (MAG), menționând că în Ucraina pot fi găsite mine antitanc și antipersonal, capcane, fire capcană, muniții cu dispersie și cantități mari de muniție neexplodată.
Potrivit Grupului consultativ pentru mine, în perioada 24 februarie 2022 – 10 ianuarie 2023, cel puțin 611 persoane au fost afectate de mine în Ucraina. Iar între anii 2014 și 2020, au avut loc 1 190 de astfel de incidente, scrie unian.net.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!