Pe 26 ianuarie, arheologii egipteni au anunțat despre descoperirea unor mumii vechi de aproximativ 4 300 de ani. Chiar dacă nu a făcut parte din familia regală, una dintre mumii era acoperită cu foi de aur, transmite BBC.
Arheologii spun că au găsit o mumie acoperită cu foi de aur în interiorul unui sarcofag care nu fusese deschis de 4 300 de ani. Se crede că mumia, rămășițele unui bărbat pe nume Hekashepes, este unul dintre cele mai vechi și mai complete cadavre neregale găsite vreodată în Egipt. Aceasta a fost descoperită la o adâncime de 15 metri la un loc de înmormântare la sud de Cairo, Saqqara, unde au fost găsite și alte trei morminte.
Cea mai mare dintre mumiile care au fost dezgropate la vechea necropolă aparține unui om numit Khnumdjedef – un preot, inspector și supraveghetor al nobililor. Altă mumie aparține unui bărbat pe nume Meri, care era un înalt oficial al palatului, căruia îi era atribuit titlul de „păzitor secret”, care îi permitea să îndeplinească ritualuri religioase speciale.
Se crede că un judecător și scriitor pe nume Fetek a fost înmormântat în celălalt mormânt, unde a fost descoperită o colecție a ceea ce se crede a fi cele mai mari statui găsite vreodată în zonă. Printre morminte au fost găsite și alte câteva obiecte, inclusiv ceramică.
Arheologul Zahi Hawass, fostul ministru al antichităților din Egipt, a spus că toate descoperirile datează din jurul secolelor 25-22 înainte de Hristos.
„Această descoperire este atât de importantă, deoarece leagă regii cu oamenii care trăiesc în jurul lor”, a spus Ali Abu Deshish, un alt arheolog implicat în săpătură.
Saqqara face parte din Patrimoniului Mondial Unesco și a fost un loc de înmormântare activ timp de aproximativ 3 000 de ani. Aceasta se află pe teritoriul fostei capitale egiptene Memphis și găzduiește mai multe piramide – inclusiv Piramida în trepte, lângă locul unde a fost găsit mormântul care conținea mumia.
Egiptul a dezvăluit multe descoperiri arheologice majore în ultimii ani, ca parte a eforturilor de a revigora industria sa turistică.