Ana Rudico este originară din raionul Ungheni. Recent, tânăra a primit titlul de laureată la categoria Licență și a participat la Gala Studenților Originari din Republica Moldova, eveniment care celebrează studenții moldoveni ai universităților din străinătate. De aceea, am vorbit cu Ana despre distincția primită, despre evenimentul propriu-zis și despre care a fost în cazul ei cheia succesului. Vă invităm să o cunoașteți.
# „Sunt Ana Rudico și vin de la Ungheni…”
Ungheneanca Ana Rudico și-a petrecut anii de liceu la Iași, făcându-și studiile în cadrul Liceului Tehnologic Economic de Turism, loc unde a cunoscut definiția independenței și a voluntariatului. Pe parcursul celor patru ani de liceu, ea a reușit să devină o voluntară activă în cadrul mai multor asociații de voluntariat din Iași. În același timp, tânăra a fost foarte dedicată studiului, fiind implicată în numeroase proiecte educaționale și de cercetare. Tot la Iași, doi ani consecutiv i s-a acordat Diploma de Excelență de către Societatea de Geografie din România, pentru creșterea prestigiului învățământului ieșean datorită celor două mari cercetări științifice pe care le-a întocmit pe teritoriul Republicii Moldova și pe care le-a prezentat la nivel național în România. Ulterior, acestea au fost publicate în cartea „Repere Geografice”. O altă mare reușită din acea perioadă a fost înmânarea Diplomei de Onoare de către Senatoarea Ecaterina Andronescu, reprezentantă a Parlamentului României din Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.
În prezent, Ana este studentă în anul IV la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor. De asemenea, este voluntară în cadrul Ligii Inginerilor Români Antreprenori și membră Alumnus EESTEC (Electrical Engineering Students’ European assoCiation).
„Fiind studentă cu 10 pe linie, Universitatea Politehnica din București îmi oferă bursă de performață. Totodată, beneficiez de o bursă privată din partea Fundației Competenți Corecți și Utili”, comunică Ana.
# „Titlul de laureat este însușit celor mai buni studenți din diasporă”
Ana ne-a explicat ce presupune titlul de laureat la categoria Licență și pentru care merite este acordat studenților. „Titlul de laureat este însușit celor mai buni studenți din diasporă pentru excelență academică și pentru implicarea acestora în activitățile extracurriculare în țara în care își fac studiile. Pentru mine, el însumează cei opt ani de activitate academică în România, dar nu în ultimul rând, reprezintă definiția curajului și a perseverenței”, afirmă tânăra.
Mai mult decât atât, evenimentul a fost gazda și contextul primei apariții a Anei în calitate de studentă pe o scenă din Republica Moldova, lucru ce i-a trezit sentimente de recunoștință pentru locul de unde a pornit.
# „Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii”
Ana a primit titlul de laureată la categoria Licență în cadrul celei de-a X-a ediții a Galei Studenților Originari din Republica Moldova, fapt care i-a provocat emoții deosebite și mândrie pentru propriile realizări.
„Vestea am primit-o în seara galei împreună cu un pachet de emoții euforice, pentru că anul acesta a avut loc cea de-a X-a ediție a galei. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii, unde au participat aproximativ 200 de persoane, dintre care înalți oficiali de stat, lideri din mediul de afaceri, reprezentanți din sectorul ONG și laureați ai edițiilor anterioare.”
Totodată, tânăra ne-a comunicat că procesul de selecție din cadrul evenimentului este unul complex. Prima etapă presupune depunerea unui dosar, după care are loc selecția internă la care participă peste 100 de dosare, iar în final, are loc selecția de către un juriu calificat în diverse domenii care alege finaliștii ce vor fi menționați în seara galei.
# „Am ales studiile în România din dorința unei schimbări personale”
Ana spune că a ales să studieze în România pentru a ieși din zona de confort și pentru a păși de sine stătător în viața de adult.
„Am ales studiile în România din dorința unei schimbări personale și a detașării de comoditate. Studiile în România, în comparație cu cele din Republica Moldova, prezintă un nivel de siguranță postuniversitar mai ridicat, prin recunoașterea internațională a actului de absolvire”, a explicat studenta.
Tot ea ne-a mai spus că studenții români de pretutindeni sunt scutiți de plata de școlarizare, dispun de cazare gratuită în cămine, de burse lunare, de reduceri la instituțiile culturale și de divertisment, precum și la transportul în comun. Ana s-a gândit și la întoarcerea acasă, însă asta încă este o mare provocare pentru ea.
# „Am aflat că nu există o cheie a succesului”
„De-a lungul acestui timp, am aflat că nu există o cheie a succesului, însă există angajamentul fără de care nu vei putea începe niciodată și există perseverența fără de care nu vei putea termina niciodată. Recunosc, am avut parte și de puțin noroc. Noroc de oamenii care m-au descoperit, care mi-au oferit din resursele lor și care mi-au făcut drumul mai ușor”, susține Ana. Prin urmare, tânăra se bucură că are cui mulțumi pentru performanța atinsă și este recunoscătoare tuturor oamenilor care au avut un aport considerabil în dezvoltarea sa.
# Sugestii pentru viitorii studenți
Ne-am întrebat ce recomandări are o laureată la categoria Licență pentru viitorii studenți, iar Ana și-a amintit de citatul care a motivat-o de-a lungul acestor ani.
„«Lemn bun, lemn rău: aceeași cenușă, dar flacără diferită.» Dedicați-vă propriei flăcări și descoperiți lucrurile care o întrețin sau cele care o fac să ardă mai tare”, a declarat dânsa. Tânăra mai sugerează viitorilor studenți să creadă în propriile visuri, să fie curajoși, perseverenți și să nu renunțe la ceea ce și-au dorit dintotdeauna.