(foto) Cunoaște istoria capitalei Republicii Moldova prin expoziția „Chișinău: o istorie necunoscută”

foto principala
Foto:Oleg Chiseliov

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, a fost organizată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei o expoziție în care sunt expuse mai multe exponate ce reflectă dezvoltarea economică, evoluția comerțului intern și extern al orașului, printr-o bogată colecție de vase ceramice și faianță și prin tezaure monetare.

Expoziția „Chișinău: o istorie necunoscută”, concepută și organizată de Muzeul Național de Istorie, vine să combată mitul inexistenței Chișinăului înainte de 1812 când devine capitala Basarabiei. Expoziția pune în valoare aspecte necunoscute ale istoriei, culturii, demografiei, relațiilor sociale, economice și politice ale Chișinăului, parcurgând perioadele istorice de la vremurile preistorice până în epoca modernă.

Demersul expozițional este completat cu mențiuni documentare despre Chișinău, cărți domnești, urice și hrisoave care prezintă localitatea în calitate de târg sau de proprietate a unor mănăstiri.

Această expoziție vine să arate că orașul Chișinău a avut o viață foarte consistentă și bogată pe parcursul mai multor perioade istorice, iar spre epoca modernă orășelul capătă consistență și devine mult mai viu. Oamenii se întâlneau, făceau comerț, interacționau și socializau la o ceașcă de cafea și desigur fumau, fapt pe care îl putem deduce din lucrările expuse.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Chișinău, prezenți la inaugurarea expoziției, au accentuat posibilitatea desfășurării în 2024 a ediției a doua a acestei expoziții cu exponate mai diverse. Până atunci, vă recomand să vizitați această expoziție, care va fi deschisă publicului larg până pe 1 iunie 2023.

Autor: Oleg Chiseliov

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente