Ieri, 13 ianuarie, au fost înregistrate alte două decese confirmate din cauza virusului gripal. Ministerul Sănătății informează că ambii decedați erau bărbați de 54 și, respectiv, 52 de ani.
Cel din urmă caz se referă la flurona – coinfecție a virusului care cauzează gripa și a virusului SARS-CoV-2. Ambele cazuri au fost notificate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și sunt în proces de examinare.
Ministerul Sănătății reiterează că riscul infectării cu gripă și alte infecții respiratorii virale acute poate fi redus prin respectarea măsurilor de prevenire, precum:
# evitarea aglomerațiilor;
# purtarea măștii de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate;
# respectarea distanței față de persoanele care prezintă simptome respiratorii;
# aerisirea periodică a încăperilor;
# respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului;
# vaccinarea antigripală.
La apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune se recomandă să consultați medicul de familie.
În acest sens, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu mai multe recomandări pentru instituțiile medicale:
# monitorizarea și evaluarea permanentă a situației epidemiologice prin gripă;
# verificarea și suplinirea stocurilor de medicamente pentru tratamentul bolnavilor cu gripă sezonieră, IACRS și SARI;
# asigurarea notificării și colectării datelor epidemiologice cu completarea formularelor respective și acordarea asistenței medicale persoanelor bolnave conform protocoalelor clinice;
# limitarea accesului vizitatorilor în IMSP și purtarea măștilor de către personal și vizitatori;
# fortificarea activităților și măsurilor de control al infecțiilor;
# realizarea activităților de profilaxie specifică și nespecifică în rândul populației și al grupurilor profesionale cu risc sporit de îmbolnăvire;
# promovarea măsurilor specifice și nespecifice de prevenire a gripei și infecțiilor virale ale cailor respiratorii superioare.
Pentru instituțiile de educație timpurie se recomandă instituirea filtrului de dimineață, prin verificarea temperaturii și a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale.
Amintim că, în prima săptămână a anului 2023 a fost înregistrat un caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, primul în Republica Moldova în sezonul 2022/2023.
Totodată, în perioada 26 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023, au fost înregistrate 203 cazuri de gripă sezonieră. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), din numărul total de bolnavi cu gripă sezonieră, 128 de persoane, adică 63,5 %, au fost spitalizate.
În cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău din 9 ianuarie 2023, șeful Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău, Boris Gîlca, a declarat că orașul s-ar afla în pragul unei epidemii de gripă.