Armata rusă a lovit din nou regiunea Zaporijjea. Cele mai importante evenimente din a 323-a zi de război

flag ucraina
Foto:unian.net

Astăzi este a 323-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Armata rusă a lovit din nou Zaporijjea. A fost avariată infrastructura din oraș. Șeful Administrației militare regionale Zaporijjea, Oleksandr Staruh, a remarcat, pe canalul său de Telegram, că în urma unui atac cu rachete pe timp de noapte, într-unul dintre cartierele din Zaporijjea, clădirile rezidențiale private și infrastructura au fost avariate. Valoarea pagubelor cauzate este în curs de stabilire, iar toate serviciile de urgență sunt la fața locului. Conform datelor preliminare, toți oamenii sunt în siguranță.

🟣 Armata rusă a atacat satul Iantarne de lângă Herson. O persoană a murit, alta a fost rănită. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației militare regionale Herson pe canalul său Telegram. El a remarcat că, în regiunea Herson, armata rusă continuă atacurile asupra civililor. În urma unei lovituri, un bloc de locuințe a fost distrus, un tânăr de 27 de ani a murit pe loc din cauza rănilor suferite. A fost rănită și o femeie de 47 de ani, aceasta a fost transportată la spital cu o plagă de la schije.

🟣 Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan intenționează să discute cu președinții Ucrainei și Rusiei, Volodâmâr Zelenski și Vladimir Putin, în perioada 12-13 ianuarie, despre deschiderea unui coridor umanitar pentru tratarea răniților. Acest lucru a fost anunțat de ombudsmanul turc Sheref Malkoch, scrie A Haber, citat de unian.net. Potrivit acestuia, astăzi sau mâine Erdoğan va discuta cu ei problema „deschiderii unui coridor umanitar” între Rusia și Ucraina. „Vrem să facem eforturi pentru a deschide un coridor umanitar, i-am făcut o ofertă președintelui nostru. El a salutat acest lucru. Au început lucrările necesare”, a spus Malkoch.

🟣 Pe 12 ianuarie, aviația Forțelor de Apărare Ucrainene a lansat 15 lovituri în zonele de concentrare a trupelor rusești și a lovit, de asemenea, pozițiile sistemelor lor de rachete antiaeriene (ZRU) de cinci ori. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, soldații ucraineni au doborât o aeronavă inamică Su-25 și un vehicul aerian fără pilot (UAV) de tip Orlan-10. Armata Ucrainei a lovit trei posturi de comandă, trei zone de concentrare a forței de muncă și a echipamentelor militare ale Rusiei, un sistem de rachete antiaeriene S-300 inamic și trei depozite de muniție, se arată în raport.

🟣 Ucraina va primi tancuri din Polonia și Marea Britanie. Acest lucru a fost declarat de consilierul șefului biroului președintelui, Mâhailo Podoleak, într-un comentariu adresat jurnalistului Voice of America.
„Este fără îndoială. S-au luat deja decizii pe fond. Nu s-a luat încă o decizie privind numărul tancurilor. Este evident că logica războiului duce la faptul că vom primi toate armele necesare.”

🟣 În raionul ocupat Alcevsk, regiunea Luhansk, rușii au început un alt val de mobilizare în rândul populației locale pe 9 ianuarie, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un rezumat de la ora 18.00.
„Pentru a compensa pierderile de forță de muncă, armata rusă nu oprește mobilizarea populației masculine, inclusiv pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Luhansk”, se arată în raport. Pe 12 ianuarie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că în Crimeea invadatorii ruși au anunțat la recrutarea de mercenari în așa-numitele companii militare private „Scut” și „Rusici” nou-create.

🟣 Luptele aprige continuă în zona Soledar. Armata rusă încearcă fără succes să spargă apărarea și suferă pierderi semnificative. Potrivit unian.net, acest lucru a fost anunțat la un briefing de către ministra adjunctă a apărării, Hanna Malear. „În zona Soledar, în direcția Bahmut au loc acum bătălii aprige și grele. În ciuda situației dificile, soldații ucraineni luptă cu disperare. Armata rusă încearcă fără succes să spargă apărările noastre și să captureze Soledar, suferind pierderi grele”, a spus ministra.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente