În legătură cu așteptatul vot din 25 februarie a Parlamentului European privind abolirea vizelor europene pentru cetățenii moldoveni, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a organizat un tur de informare pentru presă privind emiterea pașapoartelor biometrice.
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a menționat că primul bloc din planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize a ținut de securitatea actelor, atât a buletinului de identitate, cât și pașaportului de cetățean al Republicii Moldova. Țara noastră a fost validată de experții europeni că întrunește toate condițiile privind securitatea actelor.
”Acum putem da asigurări că pașapoartele biometrice moldovenești și procedurile de eliberare sunt sigure și întrunesc exigențele de abolire a vizelor europene”, a accentuat Pavel Filip.
Odată cu excluderea vizelor UE pentru cetățenii Moldovei, se așteaptă o creștere a numărului de solicitări pentru perfectarea pașaportului biometric. ÎS ”Registru” este pregătită să facă față unui flux mare de cereri, a precizat ministrul. Întreprinderea are o capacitate de a emite până la 4000 de acte pe zi. În prezent sunt recepționate 500-600 de cereri zilnic.
Costul unui pașaport biometric în 30 de zile este de 700 de lei și nu va fi modificat nici după introducerea copertelor de culoare bordo, în toamna acestui an, a dat asigurări Pavel Filip.
Actualmente, peste 750 mii de cetățeni moldoveni dețin pașapoarte biometrice, iar aproximativ 2 milioane – pașapoarte non-biometrice. Ultimele vor rămâne în vigoare până la expirarea termenului de valabilitate, însă cu aceste acte cetățenii vor putea călători în țările UE doar cu viză.
Pașaportul biometric are 10 nivele de securitate. Cel mai important este cipul, dar și hârtia din care este făcut documentul. De pașaport biometric vor avea nevoie și cei mici.