Participanții și participantele Code Next povestesc ce au învățat în cadrul proiectului

fc59c5ff-86ca-4a0f-93f8-51ffd0d7002f
Foto:GEN Moldova

Pe 27 decembrie, în toiul sărbătorilor de iarnă, Ștefan Vodă și-a sărbătorit tinerii și Capitala Tineretului.

Ajunși la finalul programului, participanții proiectului CODE NEXT din localitățile Cimișlia, Leova, Căușeni, municipiu Chișinău ș.a. au fost invitați pentru a celebra transformarea locală, dar și să sărbătorească succesele și realizările programului.  

CODE NEXT Ștefan Vodă oraș al viitorului, implementat de GEN Moldova, a fost una dintre inițiativele realizate în cadrul programului național Capitala Tineretului 2022 – Ștefan Vodă. Acest proiect a atras tinerii pentru a găsi soluții pentru dezvoltarea locală la nivel de centre raionale. 

„Tinerii sunt o prioritate pentru administrația publică locală și ne bucurăm că aceștia au fost activi și au reușit să implementeze activități interesante și interactive. Noi vom continua să aducem proiecte și programe, iar un prim pas este crearea unui Centru de Tineret la noi în Ștefan Vodă. Deja au fost făcuți primii pași, urmează să deschidem în timpul apropiat ușile Centrului pentru tinerii de la noi din localitate, dar și pentru cei din alte localități, care au îndrăgit orașul  nostru mic, dar cu oportunități mari, a declarat primarul orașului Ștefan Vodă, Vladislav Cociu. 

„Ștefan Vodă, într-un timp atât de scurt, mi-ai devenit foarte drag, prin tinerii pe care îi promovăm, prin proiectele interesante pe care le desfășurăm, prin parteneriatul frumos pe care l-am avut. Cu siguranță voi mai reveni aici și felicitări tuturor pentru implicare și dăruire”, a punctat Lucia Stegărescu, coordonatoarea de programe de tineret în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

„CODE NEXT a fost un proiect ce a adunat tineri excepționali din șapte raionale și municipiul Chișinău pentru a identifica idei, a forma echipe, a dezvolta concepte și a implementa abilitățile acumulate. Dar am reușit să realizăm mai multe decât ne-am propus, pentru că am format un grup de tineri ingenioși și inspiraționali, care ne-au oferit lecții de creativitate și inovație. Tinerii au îndrăgit Ștefan Vodă și s-au bucurat că împreună au contribuit la realizarea programului național Capitala Tineretului. Dacă evenimentul de încheiere se desfășoară cu sloganul „Best of Ștefan Vodă”, atunci rezultatele tinerilor sunt Best of CODE NEXT. Ne dorim să continuăm discuții și lansăm un apel la colaborare în continuare cu partenerii din Ștefan Vodă”, a menționat Marina Lita, vicepreședintă GEN Moldova. 

Veniți pentru o ultimă escapadă pe final de an, tinerii proiectului CODE NEXT au împărtășit publicului experiența acumulată, au primit diplome pentru activism, au revăzut colegii din alte raioane, au fredonat melodiile trupelor preferate, au făcut schimb de experiență cu colegii. Cei mai buni tineri au fost remarcați în acest program. Printre ei sunt:

# Paula Pușnei, Leova;

# Erica Cuzminschi, Ștefan Vodă;

# Mădălina Zlati, Cimișlia;

# Ștefan Chiperi, Căușeni; 

# Elena Josanu, Căușeni;

# Valeria Burac, Căușeni;

# Justinian Prisacari, Cimișlia;

# Silvia Negru, Căușeni;

# Diana Chiperi, Căușeni;

# Daniel Calancea, Căușeni;

# Iulia Șoitu, Leova;

# Crina Iapără, Ștefan Vodă.

Aceștia au menționat că proiectul le-a oferit o perspectivă asupra viitorului și au reușit să depășească multe bariere persoanele sau sociale împreună. 

Madalina Zlati, echipa RTPECo: „Deși a început ca o simplă ocupație pe timp de vară și un prilej de a acumula cunoștințe în sfera antreprenorială, pe parcurs, CODE NEXT mi-a oferit oportunitatea de a deveni o persoană mai sociabilă, am reușit să deslușesc diferența dintre un angajat care poate fi limitat în viziuni și resurse și un antreprenor cu o gândire deschisă și profundă. Totodată am ajuns să-mi valorific talentele și să le pun în practică. Nu cred că am vorbit cu mai multă pasiune despre orice altceva din ceea ce am făcut anul acesta decât acest program. De asemenea, pe plan emoțional m-am schimbat enorm datorită oamenilor pe care i-am cunoscut în cadrul proiectului. Nu aș putea expune într-un singur cuvânt ce ar putea parafraza cât de rău îmi pare că acesta este finalul. Deși o zic cu un zâmbet pe față, pentru că a fost totuși o experiență pe cinste”.

Paula Pușnei, proiectul Just4U: „Pe parcursul CODE NEXT am muncit la dezvoltarea calităților antreprenoriale și, cu siguranță, disciplina e vitală, pentru că, dacă rămâneam în urma cu o «temă de acasă», ne venea mult mai greu. Încrederea în sine și în echipa pe care am ales-o, dar și creativitatea neapărat generează rezultate. Am învățat sa fim autocritici și sa înțelegem că uneori, e okay să ceri ajutor, când situația te depășește. Eu personal am înțeles ca feedback-ul nu e atac la persoana, dar e ceva cu adevărat util pentru a putea îmbunătăți calitatea produselor sau serviciilor. Am învățat să luăm decizii asumat, începând cu «ideea de business» până la «în ce mod facem business-ul nostru unic». Ne-am reamintit că uneori nu răspunsul e greșit, ci întrebarea. Am învățat să nu ne fie frică de eșec, ci să îl luăm ca pe o lecție. Cred ca astea sunt cele mai importante lucruri pe care proiectul CODE NEXT nu doar ni le-a prezentat, ci ne-a și învățat să la punem în practică”.

Elena Josan, echipa Hand4Hand: „În cadrul proiectului CODE NEXT am descoperit unul dintre talentele cele mai importante care rezidă în parcursul spre autenticul din noi. În acest drum e important să te găsești, fără falsificarea propriei persoane pentru a te acomoda și pentru a te plia pe standardele cuiva, dar a-ți găsi vocea proprie și a rămâne mereu reală. Am învățat că toate competențele noastre își găsesc locul în momentele potrivite, iar frica de ceva mare e doar o iluzie, ușor alungată de dorința și străduință”.

Evelina Ciobanu, proiectul GrowTopia: „Elementele cheie în cadrul CODE NEXT pentru mine au fost conlucrarea atât în echipa proprie, cât și cu celelalte echipe, ideile și viziunea inovativă asupra lucrurilor, dorința de a schimba spre bine, de a implementa. De asemenea, au fost responsabilitatea, consecvența, ascultarea atentă a opiniilor și desigur spiritul pozitiv”.

Silvia Negru, echipa Hand4Hand: „Pe parcursul CODE NEXT au fost unele momente când credeam că nu o să reușim să ducem până la final ideea echipei noastre, însă mereu am putut să ne ridicăm și să mergem înainte. Am fost mereu motivați de faptul că ceea ce noi facem va ajuta cumva în viitor sau chiar acum comunitatea noastră, căci am ales să lucrăm la o idee bazată pe o metodă ecologică. Am fost susținuți și de spiritul competitiv care era între echipe, ne făcea să lucrăm mai mult și să gândim mai creativ, de aceea cred că este folositor să te uiți la concurenții tăi și să te gândești cu ce este echipa ta mai bună (dacă nu găsești nimic, atunci trebuie să creezi acel lucru, căci astfel supraviețuiești în piața mare de idei). Pentru a putea ajunge la succes, trebuie să îți pui anumite scopuri, care pot fi și mai puțin clare pentru restul, căci la început nimic nu este sigur. Să nu te temi de eșecuri, începuturi noi sau de a pierde persoane. Componența echipei noastre s-a schimbat de trei ori, dar aceasta este un lucru firesc. Este important de identificat oamenii cu care vei reuși să lucrezi și să comunici eficient – ceea ce noi am făcut. Pentru a ajunge la scopul propus, am ascultat de oamenii ce ne ofereau sfaturi, precum Olesea Fortuna și Marina Lita, care ne-au susținut și ajutat pe tot parcursul proiectului. Chiar dacă am auzit foarte multe sfaturi de la foarte mulți oameni, noi mereu am făcut cum dicta inima comună a echipei noastre, iar, într-un final, acest lucru a dat roade”.

Ștefan Chiperi, echipa GrowTopia: „În urma proiectului CODE NEXT, am făcut cunoștință cu oameni noi și interesanți. Ulterior, am continuat să interacționăm în afara propriului oraș, iar asta m-a făcut mai independent. Unele decizii pe care le-am luat în acest proiect m-au făcut să fiu mai decis, proiectul mi-a dăruit noi prietenii, care la rândul lor mi-au dat noi idei și speranță. Am primit o doză de încredere în  propriile puteri, am devenit mai comunicabil, am început ușor să găsim drumurile corecte, atât în viața cât și pe străzile Chișinăului. Proiectul mi-a format idei clare despre procesul de deschidere a afacerii, modalitatea de a câștiga bani din servicii pe pe care le pot oferi. Am căpătat o viziune mai clară despre scopul meu în viață și, în urma nopților nedormite, am înțeles că vom «jertfi» multe pe altarul «mofturilor» personale și multe alte informații și experiențe de nedescris. Mă bucur mult că am acceptat invitația și am participat la proiectul CODE NEXT și în continuare mă voi implica în alte proiecte despre care voi afla”.

Erica Cuzminschi, echipa Spirits Away: „Anul acesta a fost primul an când eu am participat în proiectul CODE NEXT și nici nu puteam să-mi imaginez cât de mult mi-a schimbat viziunea asupra lumii înconjurătoare. Am învățat că barierele construite de noi ne încurcă și ne îndepărtează de succesul pe care-l putem atinge. Unele dintre aceste bariere sunt frica și lipsa de interes față de oportunitățile posibile.

Nu este nevoie să te temi de propriile încercări și  începuturi sau să le tratezi cu indiferență. Orice încercare nouă poate să te schimbe și să-ți paveze calea spre un viitor mai frumos. Greșelile și eșecurile crează noi experiențe și dezvoltă noi abilități. Una dintre aceste abilități este comunicarea. Nu contează cum începi, ci motivația, efortul depus, oamenii care te înconjoară și de la care te inspiri. Toate acestea vor asigura succesul, care te așteaptă după ușă. Mulțumesc, CODE NEXT, pentru aceasta experiență minunată și de neuitat”.

Unele dintre concluzii din programul CODE NEXT, conform rezultatelor din program, țin de atragerea tinerilor cât mai devreme în programele locale:

  • Stabilirea platformelor unde tinerii își vor găsi vocea, prin experimente, încercări, erori, unde se vor dezvolta la nivel local și se vor conecta la impulsurile lor civice adoptând un sentiment de mândrie pentru orașele lor;
  • Implicarea cât mai timpurie a tinerilor în inițiative civice, antreprenoriale și pentru dezvoltare locală va duce la o pregătire a acestora pentru soluționarea problemelor sociale; 
  • Tinerii de astăzi au competențe digitale avansate. Astfel, prin ghidare și receptivitate, se poate instrui o nouă generație de cadre care va sprijini orașele și industriile cheie în procesul de tehnologizare;
  • Motivarea unei culturi constructive poate include tinerii și consolida încrederea în viitorul lor în aceste orașe și astfel se poate regenera sentimentul de entuziasm pentru dezvoltare locală, responsabilitate pentru propriul oraș și co-crearea unei comunități mai incluzive. 

Proiectul este realizat de GEN Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Primăria Ștefan Vodă, Creative Estonia, Ministerul Afacerilor Externe Estonia, Consiliul Raional Căușeni, Consiliul Raional Cimișlia, Asociația „Cimișlieni de pretutindeni”, Primăria Strășeni, Liceul Teoretic „Constantin Stere” Soroca, Consiliul Raional Ungheni.

CODE NEXT este realizat  prin intermediul Programului „Ștefan Vodă – Capitala Tineretului 2022″, organizat și finanțat de către Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Primăria Ștefan Vodă și cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei din fondurile de cooperare pentru dezvoltare și ajutor umanitar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente