Echipa #diez a întrebat mai mulți tineri de diferite ocupații și viziuni politice, ce cred ei despre evenimentele din Ucraina.
Nicu Gușan, student la Școala de studii avansate în jurnalism:
evenimentele au slăbit Ucraina din punct de vedere politic și administrativ. Iar o țară slabă nu e decât o prada ușoară pentru un vecin deloc prietenos.
Igor Gorciacov, membru Komsomolului în Bălți: Situația din Kiev cu greu poate fi numită ”protest pașnic”. Acțiunile opoziției și Maidanului îmi provoacă fiori și dezgust. Ocuparea clădirilor administrative, devastarea oficiilor partidelor, și principalul- uciderea și batjocorirea organelor de menținere a ordinii, nu se leagă cu cuvintele opoziției despre dorința acestora la un viitor prosper și lucid pentru Ucraina. De la scopurile care sunt atinse prin morți și violență este greu să te aștepți la ceva bun.
Chirniţchi Victoria-Eliza, elevă
Eu cred ca oamenii care ies în piață nu degeaba fac asta, dacă sincer toate imaginile și articolele îmi provoacă mila pentru oamenii ăștia, îmi pare rău ca numai prin violență oamenii se pot face auziți, Penibil!
Alina Artemieva, membru Partidului Democrat din Moldova:. Din câte cunoaștem Ucraina nu este un stat sărac, are ieșire la mare, are lanț montan, pământuri fertile și oameni harnici! Pentru ea acum luptă două mari puteri SUA „UE” și Rusia, după părerea mea protestatarii sau au fost plătiți sau cineva așa frumos i-a manipulat că trebuie sa lupte, oricum ei sunt plătiți, în ziua de azi nu exista așa oameni proști care să stea 3 luni pe piață și să arunce cu pietre, situația lor este asemănătoare cu cea de la pușcărie, cineva îi sponsorizează cu diferite ”trimiteri” și cu ideii ”zglobii”.
Sopivinic Ion, student UTM:
Eu cred că e o prostie mare ce fac ei. O să mai moară câteva sute de oameni, și conducerea o să cedeze. Toți cei care au dat ordin să fie folosite arme de foc trebuie puși la perete și executați.
Alexei Truhin, student în Budapesta: Partea vestica a Ucrainei, cum e Liov, susțin idea pro-EU, și acolo nu au fost violențe. Toate violențele și împotrivirea fața de stat se întâmpla în partea estica. Și vrei nu vrei, faci legătura cu limba care se vorbește în regiunile respective. Acolo unde oamenii vorbesc ucraineana, totul e ok și chiar doresc în EU. Acolo unde e limba rusa, se simte presiune. Ceea ce se întâmplă în Kiev, îmi amintește de anii 89 când țările URSS’ului optau pentru independență. Opunerea Rusiei se simte și la noi și în Belarus. Însa cei de la conducere nu-și doresc schimbările date, de aia în capitala Ucrainei a început un „război”. Ceea ce era inevitabil. Dacă ucrainenii vor obține ceea ce-și doresc, aceasta va fi un pas și pentru noi.
părerea mea e că demult trebuia să se termine, Ianukovici trebuia împreuna cu Azarov să depună demisia, și ar putea fi evitate fatalitățile.
tot pare sa se stabilizeze, dar totuși nu cred ca-i aproape stabilitatea și maidanul eu nu cred ca e o „revoluție” pro EU, acolo sunt oameni de peste tot, cu diferite viziuni politice. Sunt oameni săturați de guvernarea data inclusiv și Berkutul care e învinuit de agresivitate.
Reamintim că focuri de armă cu muniții de război au fost utilizate joi în centrul Kievului, conform AFP. 77 de persoane au murit, alte aproximativ 500 fiind rănite, au afirmat surse medicale. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat, joi noapte, formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile. Puteți urmări pe #diez LiveText cu evenimentele care se petrec acum în Kiev.