Moș Crăciun este cel mai îndrăgit și așteptat personaj de sărbători. Puțini cunosc, însă, povestea darnicului Moș și a soției sale. Astfel, îți propunem să citești chiar acum legenda acestuia și să afli cum a devenit el bun, chiar în ziua Nașterii Domnului.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Crăciun este cea conform căreia acesta a fost un om rău, dar printr-o minune făcută de Fecioara Maria s-a transformat într-o persoană bună.
Legenda lui Moș Crăciun
Conform legendei, în noaptea în care a intrat în travaliu, Fecioara Maria a bătut la prima ușă ce i-a apărut în cale, pentru a cere ajutor. A deschis Crăciuneasa, soția lui Moș Crăciun. Însă, pentru că știa despre răutatea și necredința soțului său, aceasta a trimis-o pe Fecioară în grajdul vitelor și a ajutat-o să-l aducă pe lume pe Iisus. Astfel, când a aflat ce s-a întâmplat fără știrea lui, Moș Crăciun s-a răzbunat pe Crăciuneasă și i-a tăiat mâinile, drept pedeapsă.
Printr-o minune, Maica Domnului i le-a lipit la loc chiar în fața lui Crăciun, care află, cu această ocazie, cine este Fecioara Maria. Iar de bucurie că nevasta sa a scăpat nevătămată de pedeapsa lui necugetată, acesta aprinde din trunchiuri de brad un rug în curtea casei sale și încinge o horă cu toate slugile.
După joc, Moșul care era cioban la bază împarte sfintei familii daruri păstorești: lapte, caș, urdă și smântână. În așa mod are loc transformarea lui Moș Crăciun într-un sfânt care aduce, în ajunul nașterii lui Iisus, daruri copiilor.
Semnificația culorilor Crăciunului
Atât culoarea hainelor lui Moș Căciun, cât și a bradului împodobit și a luminițelor de Crăciun au o semnificație aparte.
# Roșul reprezintă sânge, foc și ne amintește de sacrificiul Mântuitorului.
# Verdele reprezintă viață, regenerare. Este verdele naturii, al bradului și este culoarea tinereții, simbol al eternității.
# Auriul, culoarea luminițelor de Crăciun și a decorațiunilor din brad, amintește de steaua ce le-a fost călăuză celor trei magi, în drumul lor spre Iisus.
# Argintiul ne duce către lumea de basm a sărbătorilor de iarnă, veșmântul strălucitor de gheață pe care îl poartă pământul de Crăciun.
# Albul este simbolul purității și ne îndeamnă către simplitate, bunătate și împăcare cu sine și cu cei din jur.