Trei producători de fructe din Moldova, în premieră, s-au aliniat la standardele SMETA recunoscute la nivel global

tr

Trei producători de fructe din Moldova, în premieră, s-au aliniat la standardele SMETA recunoscute la nivel global. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industrii Alimentare (MAIA), respectarea acestor cerințe oferă un avantaj competitiv pe piețele de export și facilitează accesul produselor agricole în rețelele comerciale europene, dar și contribuie la crearea locurilor decente de muncă în spațiul rural.

Standardele  SMETA se referă la evaluarea practicilor de securitate și condițiilor de muncă, sistemelor de management, drepturilor omului, implicit dreptului la muncă, evaluarea de mediu și etica în afaceri, ajutând companiile să-și îmbunătățească practicile de afaceri responsabile și durabile. Deși în Republica Moldova standardele SMETA sunt puse în practică în alte industrii, în sectorul agricol deocamdată aceste standarde nu au fost implementate. 

Un grup de nouă producători de mere, prune, caise și struguri de masă au primit certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP, care confirmă calitatea și siguranța fructelor produse. Până în prezent, în Republica Moldova, circa 100 de agricultori au implementat standardele GLOBALG.A.P. și peste 40 –standardele GRASP: Certificarea GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională, fiind solicitată de importatorii din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente