A fost modernizat sistemul de încălzire în 173 de apartamente. Locuitorii vor consuma cu până la 30 % mai puțină energie

încălzire
Foto:depositphotos.com

Locuitorii a 173 de apartamente din municipiul Chișinău vor consuma cu până la 30 % mai puțină energie, datorită unui sistem de încălzire centralizat mai eficient. Sistemul vechi cu distribuție pe verticală a energiei termice a fost schimbat cu unul modern, cu distribuție pe orizontală. 

Potrivit PNUD, noul sistem oferă acces și la apă caldă menajeră centralizată, care a lipsit în aceste blocuri multietajate mai mult de 20 de ani.

„Majoritatea blocurilor locative din Chișinău, conectate la sistemul de termoficare, au un sistem de distribuție internă a energiei termice pe verticală. Acest sistem nu oferă posibilitatea de a seta nivelul de căldură dorit, iar facturile sunt emise în baza consumului comun înregistrat la nivel de branșament. Achitarea se face prin intermediul gestionarilor fondului locativ, care divizează suma totală la numărul de consumatori individuali, în funcție de câteva criterii, unul din acesta fiind suprafața apartamentului”, se arată într-un comunicat emis de PNUD.

Noul sistem de distribuție a energiei termice oferă însă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a regla nivelul temperaturii în mod individual, în funcție de necesitate. Fiecare apartament are contor care monitorizează consumul, în baza căruia va fi emisă factura.

 Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Green City Lab Moldova și Termoelectrica.


Consumatorii casnici care s-au înregistrat în sistemul informațional compensatii.gov.md pot să acceseze în cabinetul personal informaţia privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită.

Persoanele care au nevoie de clarificări pot să acceseze compensatii.gov.md sau să sune la numărul de telefon: 0 8000 5000.

Volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 pot fi văzute aici.

Suma compensațiilor oferite persoanelor în funcție de gradul de vulnerabilitate poate fi văzută aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente