La UTM au fost lansate două noi subproiecte. Ce îmbunătățiri vor aduce curriculumului

1-17
Foto:UTM

Pe 16 decembrie 2022, la Universitatea Tehnică a Moldovei, în prezența ministrului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Anatolie TOPALĂ, a rectorului UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN și prorectorilor conf. univ., dr. Vladislav REȘITCA și dnei Daniela POJAR, a avut loc evenimentul de lansare a două subproiecte câștigate în cadrul Proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în perioada 2020-2025. Este vorba de subproiectul privind curriculumul în Inginerie, Electronică, Automatică și Robotică – Industria 4.0/GEAR 4.0, precum și cel privind modernizarea curriculumului în Securitatea Informațională, Managementul Informației, Știința Datelor – IMM/DATASEA.

În mesajul său inaugural, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN a apreciat că demararea unui proiect finanțat de Banca Mondială la UTM este un eveniment foarte important, care marchează o etapă istorică în învățământul universitar. „Este un pas mare, dar și o investiție pentru viitor, investiție care în învățământul superior se recuperează într-o perioadă mult mai scurtă față de ciclul gimnazial, liceal sau vocațional-tehnic, dat fiind că absolvenții universității se integrează în sectorul real al economiei imediat după absolvire, implementând cu succes cunoștințele și competențele practice moderne, pe care le obțin în facultate. Astfel, subproiectul GEAR 4.0 vine să răspundă provocărilor formulate de cea de-a IV-a revoluție industrială, care integrează subsistemele implementate anterior și să creeze sisteme integrate inteligente, gestionând mult mai eficient din punct de vedere energetic și al calității produselor întregul lanț, pornind de la logistica inițială, materia primă și finalizând cu calitatea produsului industrial finit”, a menționat rectorul UTM.

UTM

Prezentând cele două subproiecte, Daniela POJAR, prorectoră UTM pentru finanțe și relații internaționale, a subliniat că acestea au o durată de 24 de luni (24.11.2022-24.11.2024) și un buget total de  2 147 750 EURO.  Primul dintre acestea – GEAR 4.0 (buget total: 1 849 550 EURO) vizează modernizarea curricula pentru formarea competențelor profesionale în InGinerie, Electronică, Automatică și Robotică, ca răspuns la cerințele Industriei 4.0. Beneficiarii-țintă ai subproiectului sunt 2424 de studenți înmatriculați la programele de formare Inginerie și activități inginerești; 541 cadre didactice și științifico-didactice; Asociațiile studențești Best Chișinău și Liga Femeilor în Inginerie, dar și cel puțin 5 companii din domeniul ingineriei fabricației.  Pe lângă constituirea unor parteneriate sustenabile între UTM și companii din domeniul ingineresc pentru ajustarea ofertei educaționale pentru Domeniul general de studii 071 – Inginerie și activități inginerești; dezvoltarea unui curriculum inovator pentru Domeniul general de studii Inginerie și activități inginerești, rezultatul scontat rezidă în crearea HUB-ului inovativ IND-4.0 – Cluster de laboratoare de „Electronică aplicată”, „Acționări electropneumatice pentru automatizări industriale”, „Tehnologii Avansate de Fabricare pe Mașini CNC (TAF-CNC), „Energii regenerabile”, „Fabrica Inteligentă”, precum și lansarea unei platforme/ecosistem pentru integrarea mediului academic cu cel industrial, în care vor fi abordate și propuse spre implementare principiile declarate de Industria 4.0 și crearea Asociației Inginerilor Mecanici din R. Moldova.

În aceeași perioadă se derulează și cel de-al doilea subproiect – DATASEA (buget total: 298 200 EURO)– implementarea căruia are scopul de a moderniza curriculumul în Securitatea Informațională, Managementul Informației, Știința Datelor, pentru a spori competitivitatea și securitatea datelor IMM-urilor. Acest subproiect se concentrează pe mai multe obiective: identificarea necesarului de specialiști în sectorul TIC, organizarea trainingurilor de formare a experților pentru dezvoltarea conceptului GREEN IT și a experților în educație inginerească, crearea unui laborator de fizică pentru consolidarea competențelor TIC, precum și actualizarea curriculumului la disciplinele existente și instituirea a noi discipline la programul de studiu Managementul Informației.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie TOPALĂ, a felicitat Universitatea Tehnică a Moldovei, menționând că activitățile preconizate se pliază perfect cu obiectivele strategice ale Ministerului Educației și Cercetării de consolidare a învățământului superior și că încurajează instituțiile de învățământ superior să aplice la proiectele de acest tip, pentru a contribui astfel la formarea unor specialiști de înaltă calificare pentru Republica Moldova.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente