Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Sfântul Nicolae. Care sunt tradițiile acestei sărbători în diferite părți ale lumii

download
Foto:Alex Raths

Astăzi, 19 decembrie, în Republica Moldova este celebrat Sfântul Nicolae. În fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, copiii obișnuiesc să-și lustruiască încălțămintea așteptând nerăbdători darurile din partea moșului.

Legenda despre Sfântul Nicolae s-a răspândit în toată lumea, iar fiecare țară are propriile tradiții pe care le practică în această zi. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activitățolor caritabile. Vezi cum este așteptat Moș Nicolae de către copiii din alte țări.

Germanii îl văd pe Moș Nicolae ca pe un bătrân care poartă un sac în spate și o nuia în mână. Pe lângă ghetuțe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care scriu toate dorințele și câțiva morcovi pentru caii moșului. Se mai spune că Moș Nicolae are cu el o carte în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Dacă n-au fost cuminți, copiii primesc o nuia, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în acest personaj mitologic și colindă casele vecine pentru a primi dulciuri.

Copiii din Franța, în ajun, lasă pentru Moș Nicolae un pahar cu vin. În această zi, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.

În Țările de Jos, moșul ajunge pe mare, venind din Spania. Acesta merge pe la fiecare copil și îi dăruiește câte ceva, dar dacă pe lista lui copilul este trecut ca neascultător, îl va lua cu el înapoi în Spania.

În Belgia și Luxemburg, copiii își așează ghetuțele în fața ușii și, la fel ca cei din Franța, pregătesc un pahar de vin pentru Moș Nicolae.

Moș Nicolae este foarte iubit de către copiii din Austria, care îl cunosc ca pe un bătrân înveșmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici.

Copiii din Italia așează pe o farfurie, în ajun, scrisorile în care-și notează dorințele, promițându-i lui Moș Nicolae că vor fi cuminți în anul care urmează. A doua zi, în locul scrisorilor găsesc dulciurile lor preferate.

În nordul și în partea centrală a Croației, copiii își lustruiesc încălțămintea și o așează pe pervazurile ferestrelor pentru a fi umplută cu daruri, dulciuri și fructe de către Moș Nicolae.

În Polonia, Moș Nicolae este o personalitate divinizată și respectată. Îmbrăcat în haine episcopale și purtând bastonul episcopal, el coboară din cer cu ajutorul unui înger și colindă întreaga țară pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. La vederea lui, copiii nerăbdători încep să strige: „A venit, a venit!”. Odată intrat într-o casă, Moș Nicolae ascultă cu îngăduință rugăciunile copiilor. El îi ceartă sau îi laudă, după cum este cazul, și le dăruiește icoane, mere sau portocale. Dacă nu își face apariția în persoană, el își lasă darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune în pantofii lustruiți special pentru acest eveniment.

În unele orașe și sate din Slovacia, Moș Nicolae sosește într-o trăsură trasă de un cal. În această zi, copiii obișnuiesc să se adune pe străzi și să organizeze dansuri. În unele regiuni ale Slovaciei, moșul vizitează copiii acasă. În ajun, copiii își așează încălțările lustruite pe pervazul ferestrei sau în pragul ușii sperând să le găsească dimineața pline cu daruri.

În Slovenia, în seara anterioară zilei de Sântul Nicolae, copiii își așează încălțămintea afară, în fața ușii așteptând să o găsească a doua zi încărcată cu fructe, bomboane, bani sau jucării.

Sursă: agerpres.ro

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente