Astăzi, 17 decembrie, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a anunțat despre integrarea în totalitate a Republicii Moldova în platforma Energetică a Uniunii Europene privind achizițiile comune. Această decizie a fost discutată în cadrul vizitei ministrului la Consiliului Ministerial al Comunității Energetice desfășurat la Viena.
Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a anunțat astăzi, într-o postare pe pagina de Facebook, că Republica Moldova urmează să fie integrată pe deplin în Platforma Energetică a UE privind achizițiile comune. Acest lucru va permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și va spori securitatea energetică a Republicii Moldova, menționează Andrei Spînu.
Potrivit ministrului, în cadrul Consiliului Ministerial al Comunității Energetice, care s-a desfășurat la Viena, a avut loc și dialogul la nivel înalt cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie. „M-am bucurat să văd atâta deschidere din partea comunității europene și a omologilor mei, care sunt gata să ofere suport pentru a ne consolida sectorul energetic și pentru a ne spori reziliența. Prietenii Moldovei sunt în UE”, a declarat ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu.
Politicianul a enunțat și subiectele din agenda Consiliului Ministerial al Comunității Energetice care au vizat Republica Moldova:
# transpunerea și punerea în aplicare integrală a pachetului pentru energie curată;
# continuarea implementării planurilor Comunității Energetice pentru piețele de energie electrică și gaze;
# continuarea eforturilor pentru achiziționarea gazelor în scopuri de urgență și stocarea acestora;
# dezvoltarea capacităților interne de producere a energiei electrice și termice a țării noastre;
# depunerea eforturilor pentru dezvoltarea potențialului de energie regenerabilă;
# accelerarea eficientizării clădirilor rezidențiale prin Fondul de eficiență energetică și programele-pilot.
Amintim că Andrei Spînu a declarat despre două centrale termoelectrice de cogenerare pe care urmează să le dețină Moldova până în 2025. Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.