Armata rusă a atacat Ucraina cu drone în această dimineață. Cele mai importante evenimente din a 294-a zi de război

1670822828-1542
Foto:Facebook/MinistryofDefence.UA

Astăzi este a 294-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Armata rusă a atacat Ucraina cu drone în această dimineață. S-a atestat o lovitură asupra capitalei ucrainene. În jurul orei 6.0 a fost anunțată o alertă aeriană în trei regiuni ale Ucrainei: Kiev, Jâtomâr și Vinița. În regiunea Kiev, alarma a durat până la ora 9.10, transmite unian.net.

🟣 Forțele de Apărare ucrainene se pregătesc pentru diverse scenarii în următoarele luni. Despre asta a declarat comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnâi, în timpul unei conversații cu Comandantul Suprem al Forțelor Armate Comune ale NATO în Europa și cu Comandantul Forțelor Armate ale SUA în Europa, generalul Christopher Cavoli.

🟣 Invadatorii ruși încearcă să transforme malurile drept și stâng ale regiunii Herson într-o „zonă gri”. După cum a menționat și Serhi Hlan, deputatul Consiliului Regional Herson, în emisiunea telefonului național, acum inamicul face totul pentru a transforma viața localnicilor într-un iad.

🟣 Astăzi, aviația ucraineană a provocat 10 lovituri asupra personalului și echipamentelor militare ale inamicului și asupra pozițiilor sistemelor de apărare aeriană. „În cursul zilei curente, aviația ucraineană a provocat șapte lovituri în zonele de concentrare a personalului, a armelor și a echipamentelor militare și trei lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene ale ocupanților”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

🟣 Un grup de asalt de wagneriți a fost învins lângă Bahmut. Războinicii Legiunii Georgiene au lichidat un grup de asalt de mercenari din PMC Wagner în zona Bahmut din regiunea Donețk. Pierderile invadatorilor s-au ridicat la aproximativ o duzină de persoane.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a înființat patru administrații militare în regiunea Herson. „Pentru punerea în aplicare a Legii Ucrainei cu privire la regimul juridic al legii marțiale, decid să formez Administrația militară a satului Bilozerka din regiunea Herson, Administrația militară rurală Muzâkivka a regiunii Herson, Administrația militară rurală Prâsâvask a districtului Kahovka din regiunea Herson”, se arată într-un comunicat publicat pe siteul web al președintelui ucrainean.

🟣 Lângă Melitopol, invadatorii ruși au capturat un profesor ucrainean. Soldații ruși fac percheziții în case, confiscă telefoane și computere, iar oamenii sunt răpiți chiar de pe străzi. La ora 7.0, trei mașini și un microbuz au urcat până la casa din satul Tambov, unde locuia profesorul. Oameni necunoscuți au pătruns în cameră și de acolo au plecat deja cu proprietarul, l-au urcat într-o mașină și au dispărut într-o direcție necunoscută, relatează martorii oculari.

Sursă: REUTERS

🟣 Statul Major al Forțelor Armate a actualizat informațiile despre pierderile invadatorilor de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie. Potrivit raportului, la 14 decembrie, pierderile totale de luptă ale inamicului în rândul personalului se ridică la aproximativ 96 000. Dintre acestea, 740 de persoane au fost lichidate în ultimele 24 de ore.

Sursă: infografic UNIAN

🟣 A avut loc un nou schimb de prizonieri, 64 de soldați s-au întors în Ucraina. Potrivit șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Andri Ermak, luptătorii care s-au întors din captivitatea rusă au luptat în direcțiile Donețk și Luhansk, inclusiv participând la apărarea zonei Bahmut.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente