Gradele de vulnerabilitate energetică au fost stabilite, fiind urmate trei etape. A fost luat în calcul venitul disponibil al familiei, cheltuielile prognozate pe energie și gradul de vulnerabilitate. Această formulă de calcul a fost explicată de către deputatul Radu Marian într-un mesaj transmis pe pagina de Telegram a acestuia.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a publicat ieri, pe pagina de Telegram un mesaj în care explică pașii în baza cărora s-a stabilit gradul de vulnerabilitate pentru fiecare cetățean, care a depus o cerere pe platforma compensații.gov.md. Acesta a menționat și despre ajutorul deputatului Dan Perciun la formularea explicațiilor.
Pasul 1 : Se calculează venitul disponibil al familiei
„Venitul disponibil = Venitul total – (minus) cheltuielile minime – (minus) creditul ipotecar. Vreau să clarific că, creditul ipotecar inclus în formulă nu va depăși 50 % din cheltuielile minime și va fi luat în considerare începând cu facturile din decembrie”, menționează deputatul PAS, Radu Marian.
Potrivit politicianului, cheltuielile minime se calculează după cum urmează: pentru primul membru al familiei se atribuie cheltuieli minime garantate de 3 500 de lei, iar pentru următorii membri 2 400 de lei.
Pasul 2: Se calculează cheltuielile prognozate pe energie
„Cheltuielile pe energie se calculează ca media de cinci luni în baza NLC-ului introdus și a datelor de la furnizori. Se iau în calcul maxim 250 metri cubi de gaz, 2 500 kwh și 1,5 Gca”, transmite Radu Marian.
Pasul 3: Se stabilește gradul de vulnerabilitate energetică
Radu Marian menționează că în funcție de ponderea cheltuielilor pe energie din venitul disponibil, ulterior se stabilește gradul de vulnerabilitate energetică.
# vulnerabilitate foarte ridicată: dacă cheltuielile prognozate pe energie depășesc 95 % din venitul disponibil;
# ridicată: 35 % – 94 %;
# medie: 20-35 %;
# scăzută: 10-20 %;
# non-vulnerabili: 0,1 %.
Amintim că programul guvernamental „Ajutor la contor” a fost lansat pe 12 octombrie curent, pentru a susţine populaţia în perioada rece a anului, prin compensarea creșterii tarifelor la resursele energetice: gaze naturale, energie termică şi energie electrică. Totodată, miercuri, 30 noiembrie, tuturor celor care au depus o cerere pe platforma compensații.gov.md le-a fost atribuită o anumită categorie de vulnerabilitate energetică.