A fost efectuat un studiu privind analiza problemelor cu care se confruntă adolescenții LGBT+ din Republica Moldova. La studiu, condus de Magenta Consulting, au participat adolescenți LGBT+ cu vârsta de 15 – 19 ani. Discuțiile au avut loc în perioada 25 noiembrie 2021 – 28 ianuarie 2022.
Potrivit raportului, majoritatea adolescenților intervievați au afirmat că au dezvăluit orientarea lor sexuală/ identitatea lor de gen unui cerc restrâns de persoane – cel mai des, prietenilor apropiați, altor tineri LGBT+, fraților sau surorilor, părinților. În mare parte, respondenții afirmă că se simt în siguranță să-și exprime orientarea sexuală cu prietenii care fac parte din comunitatea LGBT+.
Adolescenții și adolescentele au precizat că principalele probleme în relaționarea cu familia sunt reticența de a dezvălui părinților orientarea sexuală/ identitatea de gen și părerea negativă a membrilor familiei față de comunitatea LGBT+. Majoritatea respondenților spun că părinții lor nu cunosc despre orientarea sexuală/identitatea de gen.
O mare parte a intervievaților au subliniat că nu au fost agresați sau amenințați de către persoanele din familie din cauza orientării sexuale. Câțiva respondenți au întrerupt relația cu părinții odată ce au atins majoratul sau planifică să o întrerupă odată ce finalizează școala și își pot asigura independența financiară.
Tinerii și tinerele au menționat că nu au încredere în psihologul școlar. „Principalele frici legate de apelarea la psihologul școlar sunt că acesta va dezvălui orientarea sexuală/ identitatea de gen a adolescentului și că psihologul va avea o opinie negativă față de LGBT+”, se arată în raportul publicat.
Referitor la problemele legate de spațiul public, principalele dificultăți menționate au fost discriminarea persoanelor LGBT+, atitudinea generală negativă, și amenințări/ violență împotriva persoanelor LGBT+.
O parte majoritară din intervievați/intervievate și-au expus o opinie negativă față de poliție. Au fost identificate următoarele obstacole pentru adresarea la poliție:
# orientarea sexuală/ identitatea de gen trebuie dezvăluită, și va putea fi comunicată altor persoane; frica că poliția va discrimina sau ignora adresarea;
# frica că poliția va lua partea agresorului;
# lipsa unei protecții legale a persoanelor LGBT+.
În mare parte, respondenții au afirmat că nu a fost discriminați sau refuzați în acordarea serviciilor medicale. În același timp, câțiva dintre intervievați au declarat că au primit observații de la specialiștii medicali din motivul înfățișării.
Citiți aici studiul integral.