După ce astăzi, 25 noiembrie, CMC a aprobat majorarea tarifului pentru serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat că va sesiza Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat cu referire la această decizie a CMC. ANRE menționează că decizia CMC este una „ilegală”.
„Ilegalitatea Deciziei Consiliului municipiului Chișinău din 25 noiembrie 2022 privind majorarea tarifelor la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare derivă din încălcarea de către autoritatea publică locală a prevederilor art. 35 alin. (5) al Legii 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare”, se arată în comunicatul ANRE.
ANRE menționează că aprobarea tarifelor poate avea loc numai după avizarea acestora de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică: „Prevederile cadrului legal în vigoare nu admit posibilitatea aprobării unor tarife provizorii”.
Totodată, ANRE va solicita organelor de drept examinarea acțiunilor persoanelor responsabile de calcularea și aprobarea „nejustificată a tarifelor respective”, prin prisma art. 328 al Codului penal ce vizează excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.
Astăzi, 25 noiembrie, CMC a aprobat majorarea tarifului pentru serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare.
Astfel, costul mediu calculat pentru consumatorii casnici la alimentare cu apă potabilă va constitui 16,32 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei. Respectiv, în total – 22,94 lei. De asemenea, pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă potabilă și 10,26 lei pentru canalizare. În total – 26,58 lei, la care se adaugă TVA.
Pe 24 noiembrie, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat locuitorii capitalei că ar putea fi deconectat accesul la apă. Acesta a precizat că este necesar ca tariful la apă să fie ajustat. De asemenea, la fel, pe 24 noiembrie, „Apă-Canal Chișinău” a informat că consumatorii ar putea rămâne fără apă dacă nu vor achita datoriile pentru energia electrică până la 24 noiembrie.
Ulterior, vicepremierul, Andrei Spînu, a asigurat cetățenii că municipiul Chișinău nu va rămâne fără apă, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a atenționat S.A. „Apă-Canal Chișinău” să nu inducă în eroare consumatorii și să oprească toate speculațiile transmise către mass-media.