În luna octombrie, în condițiile în care Gazprom a limitat aproape în jumătate livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, regiunea transnistreană a cerut de la Moldovagaz să i se livreze 119 milioane de metri cubi de gaz din cele 171 de milioane care au ajuns în Moldova.
Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că așa-numitele autorități de la Tiraspol au propus următoarea repartizare a celor 171 de milioane de metri cubi de gaz livrate de Gazprom pentru Moldova:
# pentru regiunea transnistreană – 119 milioane de metri cubi;
# pentru restul țării – 52 de milioane de metri cubi.
„Evident, acest plan are ca scop asigurarea unei aprovizionări de 100 % a consumatorilor de pe malul stâng cu gaze naturale și energie electrică, pe fondul unei lipse acute de resurse energetice în restul Moldovei”, precizează Vadim Ceban.
El a precizat că gradul de îndeplinire în anul curent a obligațiilor financiare privind plata livrărilor de gaze către Gazprom a fost următoarea: Moldovagaz (malul drept) – 100 % și Tiraspoltransgaz – 0,05 %.
Vadim Ceban a menționat că raportul tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali este următorul: malul drept – 29,27 lei pe metru cub și 0,99/1,37 lei pe metru cub pentru locuitorii regiunii transnistrene.
Pe 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că a înregistrat o „decontare” a gazului rusesc în Ucraina, care ar fi trebuit să fie livrat în Republica Moldova, și va începe să taie livrările de gaz pentru tranzitul prin Ucraina din 28 noiembrie, dacă dezechilibrul de tranzit persistă. În același timp, Ucraina a respins acuzațiile Gazpromului în privința „deconectărilor” gazului rusesc pentru Moldova.
Tot pe 22 noiembrie, secretarul de stat responsabil de energetică, Constantin Borosan, a anunțat că Gazprom va livra cu 56,5 % mai puțin gaz în Moldova în luna decembrie din volumul total agreat.
Începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.