În Republica Moldova activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM), unde mii de oameni din toată țara primesc consultații gratuite, beneficiază de consiliere psihologică și alte servicii care îi ajută să treacă mai ușor peste problemele psiho-emoționale cu care se confruntă.
Toate informațiile despre rețeaua CCSM pot fi accesate de acum încolo pe site-ul sanatate-mintala.md, care a fost lansat astăzi, 22 noiembrie, în mod oficial.
Platforma sanatate-mintala.md oferă posibilitatea de a găsi comod și rapid cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală, informațiile de contact, precum și serviciile oferite de CCSM.
„Ne-am dorit ca populația să aibă o sursă de informare credibilă despre aceea ce face când persoana sau cineva apropiat necesită asistență în problemele de sănătate mintală. Proiectul a venit cu o platformă foarte informativă, am testat-o cu colegii din toate Centrele Comunitare de Sănătate Mintală.
Orice persoană, accesând această platformă, știe care este Centrul Comunitar apropiat, la cine merge, cum ajunge, ce fel de servicii poate să obțină. Pe lângă aceasta, sunt mai multe opțiuni de a discuta despre problemele de sănătate mintală, de a-și exprima mulțumirea sau nemulțumirea față de serviciile pe care le acordă aceste centre”, a declarat Silvia Gherasim, consultantă la Secția politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare, Ministerul Sănătății.
Testele disponibile sunt gratuite, anonime și validate clinic
Totodată, cei care consideră că prezintă anumite simptome ale unor tulburări de sănătate mintală pot face teste online, gratuite, anonime și validate clinic.
„Acestea sunt teste științifice, bazate pe evidențe științifice, sunt foarte simple, dar pot să-ți răspundă la întrebarea: am eu nevoie de un ajutor profesionist? (…) Este întotdeauna mai eficient să prevenim unele lucruri sau să începem să le tratăm la etapa inițială, nu atunci când este deja târziu”, a declarat Victoria Condrat, manageră locală a proiectului moldo-elvețian MENSANA.
Pe sanatate-mintala.md pot fi găsite noutăți din domeniul sănătății mintale, iar cei care vor să-și împărtășească experiența în mod anonim sau cere sfaturi, o pot face pe forumul platformei. Tot astăzi a fost lansat și spotul de promovare a site-ului sanatate-mintala.md.
Anul trecut, 217 477 de persoane au beneficiat de serviciile Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală din Moldova
Totodată, în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Chișinău Buiucani a fost organizat un eveniment de informare, unde au fost prezentate date despre activitățile rețelei CCSM din Republica Moldova.
„În ultimii doi ani a crescut adresabilitatea pacienților, a beneficiarilor, inclusiv din cauza pandemiei. A crescut numărul de cazuri legate de stările anxioase. Sunt persoane cu probleme de sănătate mintală cronice, dar sunt și persoane care au necesități acum și aici. Deci, ei nu sunt beneficiari permanenți. Dacă nu este adresabilitate pe parcursul a trei ani ei deja nu mai sunt la evidența noastră”, a declarat Natalia Cojocaru, medic psihiatru în cadrul CCSM Chișinău Buiucani.
Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte din echipele CCSM, fiind instruiți să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale. Scopul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală este să acorde servicii de recuperare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, oferind asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.
Platforma sanatate-mintala.md a fost lansată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.
Anul trecut, 217 477 de persoane au beneficiat de serviciile celor 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova. În prezent, oficial, la evidență sunt circa 80 000 de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, schizofrenia.