Moldovan National Youth Orchestra participă într-o primă colaborare în cadrul unui album. Este vorba despre albumul de jazz simfonic al Elenei Mîndru „Hybrid” ce include compoziții proprii, colinde și cântece românești și finlandeze.
La 10 ani de la succesul de la Montreux Shure Voice Jazz Competition, când însuși Quincy Jones, ca președinte al juriului, i-a acordat Premiul al II-lea și Premiul Publicului, și tot la 10 ani de la publicarea primului CD – Romanian Christmas Stories, Elena Mîndru vine, pe final de 2022, cu o poveste muzicală care celebrează, prin emoții și trăiri concentrate în nouă piese, viața hibridă a artistei românce, stabilită în Finlanda. Un amestec de dor de casă, tradiții românești, poezia unui peisaj nordic, vulnerabilitate, familie, oglindirea valorilor copilăriei într-un spațiu cu totul diferit, toate acestea și-au găsit expresia în primul album de jazz simfonic al artistei, alături de cvartetul ei și de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei.
Hybrid este acel album creat să fie background-ul muzical perfect al iernii 2022/2023 pentru oricine își dorește altceva decât acele „Christmas Carols” internaționale care se aud în toate magazinele și târgurile de Crăciun, dar și pentru cei care vor o alternativă la colindele tradiționale românești sau la muzica unei seri de iarnă. Elena Mîndru, împreună cu cvartetul ei și cu Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, condusă de dirijorul Andriano Marian, a generat un proiect de jazz simfonic care include atât compoziții proprii ale artistei sau ale altor membri ai cvartetului, cât și aranjamente speciale ale unor colinde tradiționale românești sau ale unor cântece finlandeze de iarnă.
CD-ul este, de fapt, rezultatul unui proiect realizat în pandemie, cu aceeași orchestră, constând într-un concert hibrid online-offline, marca Symphonic meets Jazz, publicat în patru părți. Despre Symphonic meets Jazz e important de știut că e primul proiect de jazz simfonic cu solist vocal și trio de jazz din România, inițiat în 2014 de Elena Mîndru, în colaborare cu diverse filarmonici. Concertele din cadrul acestui proiect propun îmbinarea muzicii Hybrid jazz cu muzica clasică, prin abordarea unui program orchestral.
Acest concert hibrid a însemnat că solista Elena Mîndru și cvartetul finlandez au fost „prezenți” doar în variantă video și audio, sub forma unei proiecții, singurii prezenți pe viu fiind membrii orchestrei și dirijorul. Datorită prefesionalismului echipei de editare audio și video, sincronul s-a realizat desăvârșit. Această variantă hibridă de concert a reprezentat o premieră în jazzul european și poate fi un reper pentru abordări ulterioare în segmentul de arte ale spectacolului.
„Acest vis de a publica un album, alături de o orchestra simfonică, s-a împlinit cumva forțat din cauza pandemiei, o perioadă tristă în special pentru cultură. Însă o perioadă în care situația momentului ne-a împins pe noi toți să inovăm, să găsim căi, medii, prilejuri și variante de a ne reîntâlni cu publicul nostru și de a ne continua activitatea.Acum știm mai bine ca oricine că evenimentele online nu înlocuiesc o prezență live, ele oferă, însă, o oportunitate valoroasă de a crea și de a experimenta cultura, atât noi ca artiști, cât și publicul nostru. Formatul de concert hibrid din octombrie 2020 a făcut posibilă înregistrarea acestui concert într-un mod excepțional, motiv pentru care am decis publicarea acestui material audio și video. Marcăm importanța muncii întregii echipe de 76 de oameni, muzicieni, tehnicieni, operatori, ingineri de sunet și lumină care prin profesionalismul și dedicarea lor au reușit să facă să dispară miile kilometri care despărțeau cvartetul și orchestra în pandemie, astfel încât să putem dărui împreună bucuria acestei muzici pentru totdeauna”, spune Elena Mîndru.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/11/Pv-tDABg-620x365.jpg)
Elena Mîndru este una dintre cele mai titrate și premiate voci din generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, ea este actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki. Elena a câștigat numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa și semnează până în prezent 4 albume lansate (Romanian Christmas Stories în 2012, Evening in Romania în 2014, Quartphonic în 2016, Folkloric Moods în 2019).
Albumul este disponibil pe pe CD, vinyl și BluRay, inclusiv pe Spotify.
Elena Mîndru va concerta pentru prima dată în Moldova pe 21 decembrie la concertul Pop Simfonic 8, pe 21 decembrie la Palatul Național.
Albumul „Hybrid” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri locali Ministerul Culturii al Republicii Moldova și DVV SHOW.