Ministrul justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că va înainta o sesizare la Curtea Constituțională prin care se va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. Aceasta ar urma să fie aprobată mâine, 9 noiembrie, în cadrul ședinței guvernului.
În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale.
„Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021).
Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, potrivit lui, constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării.
„În sensul dat, am pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care vom solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. Sesizarea va fi expediată la Guvern și sper că va fi aprobată la ședința de mâine a cabinetului de miniștri”, menționează ministrul justiției.
Totodată, Litvinenco a mai precizat că, la formularea sesizării, s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția „și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității”.
Amintim că, la data de 2 noiembrie, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la sediul Partidului Politic „ȘOR”. În cadrul perchezițiilor efectuate au fost depistați și ridicați bani în sumă totală de 321 700 lei. Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Anticorupție, mijloacele bănești erau destinate pentru plata neoficială a salariilor, achitate în plic angajaților partidului din partea grupului criminal organizat.
Joi, 20 octombrie în cadrul investigației de finanțare ilegală a Partidului „ȘOR” au fost efectuate 55 de percheziții, opt persoane au fost reținute și au fost ridicați aproximativ 3,5 milioane de lei.
La data de 2 noiembrie, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la sediul Partidului Politic „ȘOR”.
În cadrul perchezițiilor efectuate au fost depistați și ridicați bani în sumă totală de 321 700 lei. Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Anticorupție, mijloacele bănești erau destinate pentru plata neoficială a salariilor, achitate în plic angajaților partidului din partea grupului criminal organizat.
În rezultatul perchezițiilor efectuate pe 2 noiembrie au fost reținute opt persoane, bănuite de participarea în calitate de complici la săvârșirea infracțiunii de acceptare cu bună știință a finanțării Partidului Politic „ȘOR”, din partea unei grup criminal organizat.
Amintim că, pe 26 octombrie, Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor au fost incluși în lista de sancțiuni internaționale, elaborată de SUA. Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei americane.
După anunțarea sancțiunilor, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavriliță și ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, au susținut un briefing la care Gavrilița a declarat că în raportul publicat de Departamentul Trezoreriei SUA au fost menționați Igor Dodon și partidul Mișcarea Alternativă Națională, al cărui lider este primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Cel din urmă a venit și el cu o reacție.
În acest sens, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat un nou mecanism de monitorizare a acțiunilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor SUA.
Amintim că, începând cu 18 septembrie, activiști ai Partidului „ȘOR” s-au adunat la un protest în fața președinției și a parlamentului de la Chișinău. Participanții cer organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Amintim că procurorii au deschis un dosar pe marginea finanțării ilegale a Partidului Politic „ȘOR”. În cadrul dosarului, au fost efectuate peste 100 de percheziții. Tot în cadrul aceluiași dosar a fost reținută Marina Tauber, care recent a trecut din penitenciar în arest la domiciliu.
În cadrul investigației de finanțare ilegală a partidului „ȘOR” au fost efectuate 55 de percheziții, 24 de persoane au fost reținute și au fost ridicați aproximativ 3,5 milioane de lei. Despre aceasta a anunțat Veronica Dragalin, procuroră șefă a Procuraturii Anticorupție (PA).