În 2022, numărul banilor nedeclarați la trecerea frontierei cu Republica Moldova a crescut cu 200 %

bani (1) (1)
Foto:border.gov.md

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a informat că, pe parcursul celor 10 ale anului 2022, numărul de descoperiri ai banilor nedeclarați este în creștere cu 200 %.

Potrivit comunicatului, polițiștii de frontieră, în comun cu vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău, au depistat 695 709 de dolari, 435 080 de euro, 50 000 de şekeli israileni, 3, 1 milioane de hrivne ucrainene și 20 000 de lire sterline nedeclarate.

Prin urmare, în cele 22 cazuri de trafic ilicit de bani au fost documentați 12 cetățeni ai Ucrainei, trei moldoveni, doi cetățeni din Federația Rusă, doi cetățeni ai României, doi cetățeni din  Azerbaidjan și câte un cetățean al Tadjikistanului, Armeniei și al Turciei. 

Astfel, conform procedurilor de control al trecerii frontierei de stat pe sensul de ieșire din Moldova, în timpul prelevării imaginilor, după scanarea bagajelor de mână, erau depistate sumele de bani nedeclarați. Toate cazurile au fost transmise, conform competențelor, colegilor de la Serviciul Vamal pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale ce se impun.

Conform datelor, statistica a demonstrat o creștere de 200 % a cazurilor de contracarare a tentativelor de transportare a mijloacele financiare nedeclarate, în comparație cu perioada analogică a anului trecut.

Prin urmare, oamenii legii au îndemnat toți cetățenii care intenționează să transporte sume bănești care depășesc pragul valoric de 10 000 de euro, să declare în scris valorile valutare organelor vamale ale Republicii Moldova. În caz contrar, persoanele care nu au declarat sunt sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată. 

Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente