Deputații au adoptat, astăzi, 3 noiembrie, în lectura a doua, proiectul de lege care vizează prevenirea pierderii și risipei alimentare. Modificările legislative reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv al celor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale.
Documentul descrie măsurile de prevenire a risipei alimentare, precum vânzarea promoțională sau la preț redus a alimentelor, transferul alimentelor, prin donație, către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali.
Operatorii alimentari vor fi obligați să întreprindă următoarele măsuri de prevenire a pierderii și risipei alimentare și să suporte cheltuielile aferente:
# vânzarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale, conform legislației;
# transferul alimentelor menționate mai sus prin donație către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali, pentru consumul uman sau animal. Aceasta măsură poate fi implementată prioritar;
# transferul alimentelor devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost;
# transferul alimentelor devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz.