Atelierul de consultare a rezultatelor studiului privind evaluarea situației serviciilor de cantină de ajutor social a avut loc astăzi, 3 noiembrie. A fost realizat un studiu în rezultatul căruia s-a constatat că deși mai bine de 2/3 din cantinele sociale activează în mediul rural, ponderea beneficiarilor din aceste servicii este destul de redusă comparativ cu alte cantine din mediul urban din cauza resurselor financiare insuficiente și prestării serviciilor de la caz la caz, în funcție de buget.
Potrivit datelor prezentate de Keystone Moldova, în Republica Moldova activează 93 de cantine de ajutor social care prestează zilnic servicii de alimentare la circa 5 000 de persoane cu dizabilități, persoane sărace, bătrâni singuratici, familii cu mulți copii, mame singure. În total în anul 2021 au beneficiat de servicii de cantină socială peste 16 000 de persoane vulnerabile, mai bine de jumătate dintre care erau persoane în vârstă de peste 63 de ani. 2/3 din cantinele sociale sunt prestate în mediul rural și 1/3 în mediul urban. Mai bine de jumătate din cantinele sociale sunt prestate de către ONG-uri, iar fiecare a patra cantină socială – de către autoritățile publice locale.
„În contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, o bună parte dintre serviciile de cantină socială deservesc inclusiv refugiați. Este indispensabil ca serviciile de sprijin alimentar să fie dezvoltate și extinse, pentru ca acestea să poată fi accesate de un număr mai mare de beneficiari”, a declarat Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova.
Studiul a relevat necesitatea dezvoltării unui nou regulament și a unor standarde minime de calitate pentru funcționarea cantinelor sociale. A fost evidențiată și necesitatea diversificării formelor de sprijin alimentar în funcție de nevoile beneficiarilor.