ANRE anunță că CMC vrea să crească tariful la apă potabilă și canalizare în mod ilegal

apa
Foto:Jacek Dylag/unsplash

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) își exprimă îngrijorarea în raport cu subiectul majorării tarifului pentru apă și canalizare inclus pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 3 noiembrie 2022.

ANRE menționează că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

„Tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă, pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate prestate de operatori la nivel de municipiu şi care activează în condiţiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, ratificate sau aprobate de parlament, guvern sau de consiliile locale, se stabilesc în conformitate cu Metodologia tarifară şi se aprobă de către Agenţie.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare”, se arată în comunicatul ANRE.

În același comunicat se specifică faptul că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

Șefa a SA „Apă Canal Chișinău”, Irina Gutnic, a declarat că tariful pentru apă și canalizare trebuie majorat de la 10,69 lei la 22,67 lei.


Amintim că, pe 28 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Municipiului Chișinău a stabilit stare excepțională de urgență în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. Motivul invocat: creșterea cheltuielilor operaționale din cauza creșterii indicelui inflației, la finele anului curent, „Apă-Canal Chișinău” (ACC) înregistrează un deficit de peste 400 de milioane de lei, iar pentru anul 2023, deficitul se va ridica la o valoare de 700 de milioane de lei. În acest sens, Apă-Canal Chișinău solicită majorarea tarifului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente