Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat la așa-zisa ședință a „Consiliul de Securitate” că regiunea transnistreană trebuie să primească 118 milioane de metri cubi de gaz (din totalul de 171 de milioane) în luna noiembrie și nu 69 de milioane de metri cubi cum au decis autoritățile de la Chișinău. Krasnoselski spune că aceasta nu este o cantitate suficientă pentru industria din Stânga Nistrului și că se va adresa lui Putin și către Gazprom cu referire la acest subiect: „Este o acțiune fără precedent, care pune în pericol întreaga industrie și bunăstare a regiunii transnistrene”.
„Prin acțiunile sale, Republica Moldova a încălcat în mod grosolan contractul existent între Moldovagaz și Gazprom, conform căruia 118 milioane de metri cubi de gaze ar trebui să fie direcționate către Transnistria [n.r. regiunea transnistreană] din cele 171 de milioane de metri cubi furnizate Moldovei. Acest tip de acțiune din partea Moldovei sunt calificate fără precedent și pun în pericol întreaga industrie din Transnistria [n.r. regiunea transnistreană] și bunăstarea economică a republicii”, se arată în declarația așa-numitului „Consiliul de Securitate” din regiunea transnistreană.
Totodată, Krasnoselski a propus prelungirea până la 1 decembrie a stării de urgență în domeniul economic în regiunea transnistreană. El a menționat că se pregătesc adresări către Vladimir Putin, Administrația Prezidențială a Federației Ruse, Duma de Stat, Consiliul Federației și Gazprom.
Mai mult ca atât, așa-zisele autorități din Stânga Nistrului afirmă că nu întâmpină probleme în ceea ce privește furnizarea de energie electrică: „În cazul întreruperii totale a aprovizionării cu gaze naturale a MGRES, întreprinderea dispune de un stoc de 75 000 de tone de cărbune, care va asigura alimentarea cu energie electrică a regiunii pentru mai mult de două luni”.
După ce așa-numiții lideri de la Tiraspol au acuzat Moldovagaz că le-a limitat volumul de gaz, Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, a venit cu o declarație. El a menționat că Moldovagaz nu are relații economice oficiale cu așa-numita conducere a regiunii transnistrene.
Ținem să menționăm că, începând cu 1 noiembrie, centrala de la Cuciurgan nu ne livrează energie electrică. Acum Moldova cumpără energie electrică doar din România și Ucraina.
În luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5,7 mln m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51 % din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40 % mai puțin decât în luna octombrie.