Rusia s-a retras din „acordul de cereale” și a acuzat Marea Britanie de atac asupra Sevastopolului. Cele mai importante evenimente din a 248-a zi de război

razboi
Foto:Леонид Логвиненко

Astăzi este a 248-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Școlari ucraineni au primit truse de prim ajutor care vor salva vieți în vremuri de pericol. Ca parte a inițiativei trusei de prim ajutor pentru școlari, au fost donate truse medicale salvatoare pentru elevi la cinci școli ucrainene. Trusele de prim ajutor conțin și sfaturi pentru profesori despre cum să-i ajute pe copii să facă față stresului.

🟣 SUA va oferi pentru prima dată Ucrainei facilităţi de comunicaţii prin satelit. Președinta adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a spus în timpul unui briefing că antenele satelit ar trebui să îmbunătățească comunicarea pe câmpul de luptă și pot interacționa cu alte sisteme, în special cu Starlink.

Pachetul de ajutor a fost furnizat în competențele președintelui SUA, ceea ce permite Pentagonului să trimită rapid arme în Ucraina din propriile stocuri.

🟣 Astăzi a avut loc un schimb de prizonieri după formula 50/50, iar Ucraina a reușit să returneze 52 dintre apărătorii săi.

Potrivit șefului Andri Ermak, printre aceștia se numără 12 luptători ai Gărzii Naționale, inclusiv doi de la „Azov”, 18 angajați ai Marinei, opt grăniceri, nouă soldați ai Trupelor, trei militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei și doi civili.

🟣 Rusia s-a retras din „acordul de cereale” cu Ucraina pentru o perioadă nedeterminată. Moscova a înaintat drept motiv „atacuri aeriene și navale masive” împotriva navelor rusești aflate în serviciu în zona „coridorului de cereale”.

Totodată, potrivit Ministerului rus de Externe, atacul a fost efectuat de „forțele armate ucrainene conduse de specialiști britanici”.

De asemenea, Rusia a notificat oficial secretarul general al ONU cu privire la suspendarea participării la acord și „a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe acest subiect pentru luni, 31 octombrie”.

🟣 Ministerul britanic al Apărării a comentat acuzațiile Ministerului rus al Apărării cu privire la implicarea „specialiștilor britanici” în atacul cu drone asupra Sevastopolului anexat și la subminarea gazoductelor Nord Stream, menționând că „această poveste fictivă spune mai multe despre disputele din cadrul guvernului rus decât despre Occident”.

Ministerul britanic al Apărării consideră că Ministerul rus al Apărării „recurge la răspândirea unor minciuni de proporții epice” pentru a „abate atenția de la situația catastrofală cu invazia ilegală a Ucrainei”.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente