Promo-LEX: „Deputații partidului «ȘOR» vor pierde 75 % din salariu pentru absența fără motiv de la ședințele parlamentului”

Protest sor
Foto:Partidul „ȘOR”/Facebook

Deputații fracțiunii Partidului Politic „ȘOR” au boicotat, pentru a șaptea oară consecutiv, participarea la ședința plenară a parlamentului, de la începutul sesiunii de toamnă. În acest sens, Promo-LEX anunță că, potrivit regulamentului parlamentului, absența fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la patru și mai multe ședințe ale parlamentului se sancționează cu pierderea a 75 % din salariu și din alte îndemnizații pentru luna următoare.

Promo-LEX atrage atenția că, potrivit regulamentului parlamentului, absența deputatului se consideră fără motiv întemeiat, dacă este din alte motive decât aflarea deputatului în concediu medical, în concediu din motive personale, neparticiparea la ședința plenară în semn de protest la o chestiune din ordinea de zi, anunțată în ședință.

Respectiv, absența fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la trei ședințe ale parlamentului se sancționează cu pierderea a 50 % din salariu și din alte îndemnizații pentru luna următoare. Absența fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la patru și mai multe ședințe ale parlamentului se sancționează cu pierderea a 75 % din salariu și din alte îndemnizații pentru luna următoare.

La începutul ședinței din 27 octombrie 2022 și-au înregistrat prezența 85 de deputați, iar la procedura de vot au luat parte prin exprimarea opțiunilor Pentru, Contra și Nu a votat între 70 și 81 de deputați.

Neparticiparea la vot a tuturor deputaților prezenți la ședință este o tendință constantă în activitatea plenului, anunță Promo-LEX.

„În cazul a cinci proiecte votate a fost afectată transparența decizională. Astfel, nu a fost publicat proiectul de lege pentru ratificarea acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, care a fost introdus în procedură legislativă și votat, în două lecturi, în aceeași zi. Rapoartele comisiilor sesizate în fond nu au fost publicate în cazul a trei proiecte, iar alte acte aferente nu au fost publicate pentru patru proiecte votate. Nu a fost respectat nici termenul prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul unui proiect de lege”, se arată în comunicatul Promo-LEX.


Amintim că, începând cu 18 septembrie, activiști ai Partidului „ȘOR” s-au adunat la un protest în fața președinției și a parlamentului de la Chișinău. Participanții cer organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Amintim că procurorii au deschis un dosar pe marginea finanțării ilegale a Partidului Politic „ȘOR”. În cadrul dosarului, au fost efectuate peste 100 de percheziții. Tot în cadrul aceluiași dosar a fost reținută Marina Tauber, care recent a trecut din penitenciar în arest la domiciliu.

În cadrul investigației de finanțare ilegală a partidului „ȘOR” au fost efectuate 55 de percheziții, 24 de persoane au fost reținute și au fost ridicați aproximativ 3,5 milioane de lei. Despre aceasta a anunțat Veronica Dragalin, procuroră șefă a Procuraturii Anticorupție (PA).


Amintim că, în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX „Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente