Letonia a anunțat că nu va oferi azil cetățenilor ruși care fug de mobilizare. Cele mai importante evenimente din a 240-a zi de război

razboi
Foto:Міністерство оборони України

Astăzi este a 240-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Rușii supuși mobilizării aflați în Belarus au încetat să fie eliberați din țară. Potrivit publicației Baza, peste 10 persoane ar fi fost refuzate astăzi să zboare.

Într-unul dintre cazuri, polițiștii de frontieră s-au referit la paragraful 4 al articolului 6 din acordul dintre Republica Belarus și Federația Rusă privind asigurarea drepturilor cetățenilor la libertatea de circulație și i-au interzis bărbatului să zboare din Minsk în Turcia.

Potrivit unuia dintre angajații aeroportului, restricțiile au intrat în vigoare pe 20 octombrie, iar înainte de aceasta, se presupune că rușii au fost lăsați să plece fără probleme.

🟣 Letonia nu va oferi azil cetățenilor ruși care fug de mobilizare, a declarat ministrul de externe al țării, Edgar Rinkevici.

Potrivit acestuia, rușii care au decis să plece în străinătate după anunțul mobilizării „nu sunt împotriva războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina, ci împotriva mobilizării, iar aceasta este o mare diferență”.

În plus, autoritățile țării vor verifica rușii pentru opinii politice atunci când prelungesc permisul de ședere.

🟣 În două săptămâni, apărarea aeriană ucraineană a doborât 85 % dintre dronele kamikaze lansate de Federația Rusă, informeză purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene.

🟣 Forțele Armate ale Ucrainei au confirmat loviturile de pe podul Antonov și au raportat despre încercările armatei ruse de a acuza Ucraina că bombardează civilii.

Potrivit șefei centrului de presă al Forțelor de Apărare de Sud, Nataliia Humeniuk, militarii ruși „s-ar putea schimba în haine civile pentru a face o imagine cu bombardamentele civililor”.

Bombardamentul a avut loc după ora 22.00, iar la această oră a fost introdusă o oprire de acces în teritoriile ocupate, iar trecerea în apropierea podului este deschisă până la ora 20.00.

🟣 Fiul nepotului președintelui american John F. Kennedy ar fi participat la luptele din Ucraina. Potrivit acestuia, el i-ar fi spus unei singure persoane despre plecarea sa în Ucraina, fiindcă „nu dorea ca familia și prietenii săi să-și facă griji pentru el, iar printre militari va fi tratat într-un mod special”.

„Nu aveam experiență militară și nu eram un trăgător bun, dar puteam transporta lucruri grele și mă antrenam rapid. Eram și gata să mor acolo. De aceea au acceptat să mă trimită pe frontul de sud-est.

Nu am stat mult în Ucraina, dar am văzut și simțit multe. Mi-a plăcut să fiu în armată chiar mai mult decât mă așteptam. Asta este înfricoșător”, a scris el.

🟣 Forțele armate ale Ucrainei au făcut apel la trupele și populația civilă din Belarus. Apărătorii ucraineni au cerut poporului din Belarus să nu urmeze ordinele conducerii țării de a intra în război împotriva Ucrainei și, astfel, să nu împartă responsabilitatea pentru crimele deja comise de rashiști.

„Dacă armata Belarusului sprijină agresiunea rusă, vom răspunde. Vom răspunde la fel de dur precum răspundem tuturor invadatorilor de pe teritoriul Ucrainei. Nu ne dorim acest lucru”, se arată în mesaj.

🟣 Aproape 10 000 de ruși mobilizați s-au întors acasă. Au fost trimiși înapoi „din diverse motive”, a declarat președintele Comitetului de Apărare al Dumei de Stat a Federației Ruse, Andrei Kartapolov.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a declarat că Rusia a creat în mod artificial o coadă de 150 de nave cu cereale ucrainene în Marea Neagră pentru a împiedica exportul din Ucraina.

„În aceste săptămâni, situația din jurul inițiativei de export de cereale a devenit din ce în ce mai tensionată. Inamicul face totul pentru a încetini exporturile noastre de alimente. Astăzi, peste 150 de nave stau la coadă pentru a îndeplini obligațiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Acesta este un coadă artificială. A apărut doar pentru că Rusia amână în mod deliberat trecerea navelor”, a spus el.

Acordul privind deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, încheiat între Rusia și Ucraina prin medierea Turciei și a ONU, ar trebui să expire în noiembrie. Reprezentanții ruși au spus că Moscova ar putea să nu-l extindă.

Prin acord, navele ucrainene cu cereale sunt trimise în porturile de destinație după trecerea inspecției în Turcia.

🟣 Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat de sub ocupația rusă 88 de localități din regiunea Herson. Despre asta a anunțat Comandamentul Operațional „Sud”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente