Tehnologiile digitale scalează domeniul agricol, oferind agricultorilor oportunități demne de a dezvolta afaceri sustenabile, mai profitabile și cu eficiență maximă în producție. Iar utilizarea inovațiilor poate avea impact pozitiv asupra calității vieții nu doar în zonele rurale, dar și cele urbane, prin conectarea generației tinere cu inițiativele de afaceri agricole. În Republica Moldova, tot mai mulți fermieri aleg agricultura de precizie bazată pe date și informații concrete, pentru a primi în schimb o producție mai bună și mai sustenabilă.
În prezent, afacerile agricole din țară pot obține un ajutor financiar nerambursabil de până la 500.000 de lei pentru digitalizarea afacerii prin intermediul Programului de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Banii obținuți pot fi utilizați pentru a achiziționa softuri, utilaje necesare optimizării procesului de lucru, servicii de stocare online a datelor sau de securitatea cibernetică și alte soluții digitale necesare pentru creșterea eficienței și profitabilității.
Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii este finanțat din bugetul de stat al Republicii Moldova și este implementat de ODA, alături de partenerii strategici ai programului: Uniunea Europeană, USAID și Guvernul Suediei.
5 motive de a-ți digitaliza afacerea agricolă
În Republica Moldova, îl ultimii ani, digitalizarea sectorului agricol este în ascensiune, iar interesul fermierilor față de tehnologii crește considerabil, devenind mai atractiv și mai competitiv inclusiv pe plan internațional.
Unul dintre motivele pentru care antreprenorii aleg soluțiile inteligente este de a putea gestiona diferite riscuri. Spre exemplu, în condițiile în care randamentul și productivitatea depind în mare măsură de condițiile climei, agricultorii au necesitatea de a cunoaște informații exacte despre vreme, care generează apariția dăunătorilor, bolilor și alte riscuri care ar putea afecta dezvoltarea culturilor.
Planificarea sezonieră pentru o bună gestionare a activităților care urmează a fi desfășurate în anul agricol este un alt instrument care facilitează organizarea muncii și tuturor acțiunilor necesare pentru dezvoltare. Implementarea unei soluții digitale eficiente ajută agricultorii să-și planifice inclusiv rotația culturilor pentru a asigura un sol sănătos și bugetul – iar la final pentru a-și îmbunătăți rentabilitatea în sezonul viitor.
Stocarea tuturor datelor de producție într-un singur loc ar permite antreprenorilor agricoli să monitorizeze înregistrările cu privire la toate datele afacerii, ușor accesibile, prin organizarea documentelor în funcție de nevoile de business.
Trasabilitatea producției este un alt segment necesar, prin care o afacere agricolă poate obține mai multă competitivitate și transparență. Acest proces cheie este necesar pentru eficiență, productivitate, dar și pentru a putea gestiona stocuri și a calcula raportul dintre rezultatele obținute în activitatea economică și eforturile depuse.
Experiența arată că trecerea la procese automatizate de producție, prin utilaje performante este cea mai bună modalitate de a obține o recoltă agricolă durabilă și productivă, iar profitabilitatea afacerilor agricole crește deja în primii doi an de la inițierea utilizării soluțiilor agricole digitale.
Iar pentru consumatori, digitalizarea permite cunoașterea tuturor detaliilor unui produs, precum plantația copacilor, produse fitosanitare administrate, procedura de recoltare, soiul producerii și multe altele.
Obține 500 000 de lei pentru afacerea ta
Pentru a fi beneficiar al Programului de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), este nevoie ca antreprenorii să activeze ca persoană juridică sau persoană fizică cu patentă de întreprinzător, să aibă o experiență de minim un an, să nu aibă datorii către bugetul public și să dispună de personal calificat.
Ghidul participantului la Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii este AICI.
Mai multe informații pot fi obținute la numărul de telefon 0 60 730 202
Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii este finanțat din bugetul de stat al Republicii Moldova și este implementat de ODA, alături de partenerii strategici ai programului: Uniunea Europeană, USAID și Guvernul Suediei.