Cabinetul de miniștri a aprobat listele studenților și studentelor care urmează să primească, în anul de studii 2022/2023, „Bursa Guvernului”, „Bursa Republicii” și „Bursa Președintelui”. Astfel, printre studenții și studentele care vor primi „Bursa Președintelui” se numără și Andreea Toderan, elevă în anul IV la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți. Tânăra împărtășește informații utile despre cum trebuie să fie dosarul cu care intenționați să depuneți pentru o bursă de merit și despre cât de importante sunt activitățile extracurriculare în formarea propriei personalități.
Andreea Toderan are 18 ani și este originară din satul Hăsnășenii Noi, raionul Drochia. Fiind elevă în anul IV la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți, tânăra a devenit în acest an beneficiara bursei de merit „Bursa Președintelui”, care se acordă în fiecare an elevilor și elevelor cu rezultate remarcabile la învățătură. Andreea ne-a povestit despre studiile la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”. Astfel, am aflat că tânăra studiază în cadrul unei instituții de învățământ bine dotate în vederea asigurării unor studii de calitate, iar interacțiunea cu studenții și studеntеlе de la universitate este foarte utilă pentru tinerii care studiază la colegiu. „Colegiul în cadrul căruia îmi fac studiile pregătește specialiști (specialiste) calificați (calificate) pentru învățământul primar și preșcolar. Colegiul funcționează în componența Universității de Stat «Alecu Russo» din Bălți, lucru ce deschide noi oportunități pentru elevi și eleve și oferă spațiu de învățare armonios, asigurând o permanentă interacțiune și comunicare cu studenții și studentele de la universitate, fapt ce devine un plus la experiență”, a explicat Andreea.
# „«Bursa Președintelui» nu e numai despre bani”
Ne-am întrebat cât de utilă este „Bursa Președintelui” pentru cei care o obțin. Andreea Toderan ne-a comunicat că bursa care i-a fost acordată este dovadă a muncii asidue și rezultatul a trei ani în care s-a format ca personalitate. Tânăra afirmă că „Bursa Președintelui” nu se compară cu alte câștiguri de până acum, fiindcă aceasta le însumează pe toate. „E un motiv și generator de energie și motivație de a mă implica și mai mult în activitățile extracurriculare. Pentru mine «Bursa Președintelui» nu e numai despre bani, cât este despre motivația de a continua în aceleași forțe”, evidențiază aceasta.
Andreea ne-a explicat că „Bursa Președintelui” nu este destul de accesibilă pentru studenți și studente, deoarece conform cerințelor pentru nota medie, elevii și elevele au nevoie de nota medie de 9,50, ceea ce poate deveni dificil de obținut. Însă cei care depun efortul necesar de a forma un dosar puternic au șanse reale să obțină „Bursa Președintelui” sau orice altă bursă de merit. De asemenea, tânăra afirmă că elevii și elevele care aspiră la diferite burse de merit trebuie să conștientizeze că acel câștig obținut nu este o simplă susținere financiară, ci este un bilet de ascensiune la o altă etapă de dezvoltare. „Prin acest câștig îți justifici toate nopțile nedormite și eșecurile de până acum. E mai mult o metodă de vindecare spirituală decât o simplă victorie. Ce ține de aplicare, trebuie să știți că un dosar cu șanse de câștig trebuie să fie însoțit de certificate, diplome, de o caracterizare pe măsură și, evident, trebuie fortificat printr-o notă medie bună”, spune eleva.
Tânăra consideră că unul dintre factorii care au contribuit la succesul ei este implicarea la maximum în diverse activități extracurriculare care îi aduc un plus de valoare la CV. Fiind membră a diferitelor organizații și consilii de tineret, Andreea afirmă cu certitudine că deseori acest aspect este hotărâtor întrucât specifică activismul candidatului (candidatei) și abilitatea acestuia (acesteia) de a face față diferitelor provocări. Dintre 64 de pagini ale dosarului Andreei, 35 sunt diplome, care confirmă participarea și justifică nota medie. Pe lângă aceasta, tânăra are anexate și publicații personale (poezii, recenzii) din reviste și cărți care, de asemenea, au influențat pozitiv decizia evaluatorilor.
Perseverentă fiind, Andreea Toderan se implică în foarte multe activități. „Particip la toate activitățile care îmi permit participarea conform criteriilor. Vara aceasta am devenit beneficiară a «Bursei Municipale», pentru care am depus dosarul în toamna anului 2021, a treia încercare la număr, ceea ce vorbește despre perseverența mea. De asemenea, obișnuiesc să particip îndeosebi la concursurile de scriere. Unul dintre cele mai semnificative concursuri de eseuri la care am participat a fost «Arta de a trăi împreună», la care dintre 600 de eseuri am obținut locul II. Această mică victorie m-a marcat considerabil”, afirmă Andreea.
# „Îmi fac studiile la specialitatea Învățământ primar”
Andreea Toderan este viitoare învățătoare, întrucât studiază la specialitatea Învățământ primar. Tânăra spune că a ales această specialitate datorită dragostei pe care o poartă față de copii. Ea a fost îndrumată de prima sa învățătoare și își dorește să purceadă pe calea acestei profesii nobile pentru a putea contribui la educarea unei noi generații. „Sunt foarte curioasă să studiez cosmosul interior al copiilor și îmi doresc să contribui la dezvoltarea și educarea unei noi generații. Amintirile nostalgice despre perioada în care eram elevă în clasele primare și influența primei mele învățătoare m-au determinat să aleg această profesie.”
După absolvirea colegiului Andreea, intenționează să își continue studiile. Deși este încă indecisă în privința acestui capitol, tânăra nu exclude posibilitatea de a studia la o facultate de litere.
# „Găsiți-vă rostul în viață și încercați să îl fixați”
Încă din copilărie Andreea iubește să învețe. De aceea, de-a lungul anilor a purtat cu responsabilitate titlul de „elevă eminentă”. Tânăra ne spune că nu există un secret anume pentru a avea succes la învățătură, ci este nevoie doar de efort, responsabilitate și dedicare. De altfel, Andreea recunoaște că susținerea celor dragi, dar și sprijinul profesorilor au mobilizat-o să studieze cu responsabilitate. „Îmi place să îmi încerc la maximum abilitățile intelectuale și să concurez cu mine însumi. Fiind în ultimul an de studii, nu prea dispun de timp liber, dar dacă totuși găsesc acel timp, încerc să îl dedic unor activități extracurriculare care contribuie la formarea mea ca personalitate. Uneori aceste lucruri mă epuizează, dar îmi revin destul de rapid în momentele când efortul meu este apreciat”, declară Andreea.
La final, tânăra a venit cu un mesaj pentru elevii și elevele din Republica Moldova: „Vă doresc să vă găsiți în amalgamul de idei și profesii ce bântuie în aer, dar mai întâi de toate găsiți-vă rostul în viață și încercați să îl fixați. Nu vă lăsați conduși (conduse) de mulțime, ci încercați să vă ascultați vocea interioară. Visați și contribuiți la îndeplinirea visurilor voastre. Nu lăsați ca prezentul în care ne aflăm să vă influențeze negativ. Implicați-vă la maximum în viața studențească, creați-vă amintiri și modelați din voi o personalitate cu verticalitate și curaj de a descoperi Noul.”
Lista tuturor elevilor și elevelor care au câștigat bursele de merit în acest an o puteți consulta aici.