În Iran este a opta zi de proteste cu participarea femeilor, declanșate de moartea unei tinere reținute și agresate de către poliția moralității iraniene, pentru încălcarea legilor privind hijabul.
Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost reținută în data de 13 septembrie de către poliția moralității din Teheran, din motiv că ar fi încălcat regulile vestimentare impuse de regim. După ce a fost reținută, tânăra a căzut în comă, iar la trei zile după asta a decedat.
Poliția neagă faptul că ar fi fost implicată în provocarea decesului tinerei, susținând că aceasta „a suferit brusc o problemă cardiacă”, însă martorii oculari susțin că Amini ar fi fost bătută cu brutalitate de către polițiști, acesta fiind motivul morții sale.
Poliția din Teheran a declarat că tânăra a fost arestată pentru „justificare și educare” cu privire la hijab și la modul în care ar trebui să-l poarte, informează BBC.
Într-un interviu acordat pentru BBC Persian, tatăl tinerei a declarat că autoritățile i-au cerut să poarte haine care să-i acopere tot corpul, însă doar fața și picioarele ei erau vizibile.
„Avea vânătăi pe picioarele ei”, a spus el, adăugând că le-a cerut medicilor să le examineze, dar nu a primit niciun răspuns.
Tatăl Mahsei Amini a respins, de asemenea, afirmațiile ministrului de interne și ale directorului de medicină legală din Teheran, potrivit cărora fiica sa avea probleme de sănătate preexistente.
„Ei mint. Nu a fost deloc la niciun spital în ultimii 22 de ani, în afară de câteva cazuri legate de răceală”, a spus el.
De menționat este că, în ultima perioadă, au început să fie raportate din ce în ce mai multe cazuri de acte represive împotriva femeilor, inclusiv împotriva celor care, conform regulilor iraniene, nu respectă codul vestimentar islamic, fiindu-le interzis accesul în birourile guvernamentale și în bănci.
Moartea Mahsei Amini a provocat proteste în toată țara
Mulți iranieni au fost înfuriați de moartea tinerei și primele proteste au avut loc după înmormântarea ei, când femeile au fost filmate fluturând basma în aer și scandând „moarte dictatorului” – o incantație îndreptată către Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
At Mahsa Amini’s funeral in her hometown of Saqqez, Kurdistan province, women take their headscarves off in protest against Iran’s forced hijab law amid „death to the dictator” chants.
Mahsa, 22, died in custody after being arrested by morality police.pic.twitter.com/MaqyberjNO
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 17, 2022
Mii de oameni continuă să iasă în stradă, iar femeile își tund părul și își ard hijaburile în semn de protest împotriva legii. Protestatarii sunt întâmpinați de către autorități cu represiuni violente, potrivit martorilor și videoclipurilor distribuite pe rețelele de socializare, menționează CNN.
Unprecedented scenes in Iran: woman sits on top of utility box and cuts her hair in main square in Kerman to protest death of Mahsa Amini after her arrest by the morality police. People clap their hands and chant “Death to the dictator.” #مهسا_امینی pic.twitter.com/2oyuKV80Ac
— Golnaz Esfandiari (@GEsfandiari) September 20, 2022
Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri care arată că ofițerii rețin femei, le abuzează și fie le rețin, fie le alungă din spațiile în care au loc protestele.
Protestele, aflate acum la a cea de-a opta zi, au ajuns în 80 de orașe din Iran. O instituție pentru drepturile omului a declarat că cel puțin 31 de civili au fost uciși, în timp ce televiziunea de stat a estimat numărul morților la 17.
Protestele și actul simbolic de ardere a hijabului și de tăiere a părului a fost preluat de către femeile din întreaga lume, care fac și ele, la rândul lor, acest lucru, publicându-și acțiunile pe rețelele de socializare, în semn de solidaritate cu femeile iraniene.
These women in #Iran’s northern city of Sari are dancing and burning their headscarves… anti-regime protests have now spread to dozens of cities from north to south, east to west… all triggered by the death of #MahsaAmini while in the custody of Iran’s morality police. pic.twitter.com/BBDvgC5L1w
— Rana Rahimpour (@ranarahimpour) September 20, 2022
Mulți iranieni, inclusiv persoane proguvernamentale, își exprimă indignarea pe platformele de socializare cu privire la însăși existența poliției morale, cunoscută și sub denumirea de patrule de orientare, și folosesc hashtaguri care se traduc drept „patrule de crimă”.
Demonstrațiile par a fi cele mai mari manifestări de sfidare împotriva guvernării republicii islamice, una care a devenit mai strictă de la alegerea guvernului dur al lui Raisi anul trecut. După opt ani de administrație moderată a lui Hassan Rouhani, Iranul l-a ales pe Raisi, un șef al sistemului judiciar ultraconservator, ale cărui opinii sunt în concordanță cu gândirea puternicului cler al țării și a liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei.
Mulți iranieni dau vina direct pe liderul suprem, Ali Khamenei. Un vechi discurs al lui este redistribuit pe rețelele de socializare, în care acesta justifică rolul poliției morale și insistă că, sub dominația islamică, femeile trebuie să fie forțate să respecte codul vestimentar islamic, informează BBC.
Demonstrații similare au fost organizate de studenți la mai multe universități din Teheran, înainte ca protestele să înceapă să se răspândească rapid în toată țara.
„Acum, am văzut atât de mulți bărbați care se alătură și s-a trecut de la un protest împotriva hijabului obligatoriu. Acum este împotriva întregii existențe a Republicii Islamice”, a declarat Rana Rahimpour, de la BBC Persian, pentru programul Today.
Ea a adăugat: „Aceasta este cea mai serioasă provocare pentru conducerea islamică din Iran pe care am văzut-o aici în ultimii ani”.
Anti-regime protests are continuing across #iran despite violent crackdown, this is the capital, #Tehran. #MahsaAmini pic.twitter.com/zsGdPKGBv9
— Rana Rahimpour (@ranarahimpour) September 21, 2022
Există, de asemenea, rapoarte conform cărora sectoarele de poliție și alte clădiri guvernamentale au fost asaltate sau incendiate, informează BBC.
Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat o mulțime care aplaudă în timp ce un panou arată că ayatollahul Khamenei a fost dărâmat, precum și femei care își ard basma pe foc și își tund părul în public.
Imagini din cel mai sacru oraș musulman al Iranului, Mashhad, au arătat o femeie stând în picioare pe o mașină de poliție strigând: „Nu vrem o republică islamică”.
In the city of Rasht, Gilan province, an elderly woman removes her headscarf and chants „death to Khamenei” (Iran’s supreme leader) on day six of protests in Iran sparked by the death of #MahsaAmini in morality police custody over „improper hijab”.pic.twitter.com/kz7oly9bI5
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 22, 2022
Guvernul iranian susține că protestele sunt organizate „cu scopul pentru a crea tulburări”
Pe 21 septembrie, după moartea Mahsei Amini, guvernul de la Teheran a restricționat accesul populației iraniene la Instagram, în încercarea de a opri amplificarea protestelor care începuseră să ia amploare în țară.
Guvernatorul Teheranului, Mohsen Mansouri, a scris marți pe Twitter că protestele au fost „pe deplin organizate cu scopul pentru a crea tulburări”, în timp ce televiziunea de stat a susținut că moartea tinerei a fost folosită drept „scuză” de separatiștii kurzi și de criticii conducerii iraniene.
Conform agenției Tasnim, guvernul le-a spus membrilor familiei tinerei decedate că „toate instituțiile vor acționa pentru a apăra drepturile care au fost încălcate” și că este sigur că ayatollahul a fost „afectat și îndurerat” de moartea tinerei.
Abdolreza Pourzahabi, reprezentantul lui Khamenei în provincia kurdă a Iranului, a declarat că Liderul Suprem „este trist” și că durerea familiei „este și tristețea lui”. El a adăugat că speră că familia dă dovadă de „voință bună de a ajuta la readucerea calmului în societate”.
În cadrul unei conferințe de presă, comandantul poliției din Teheran, Hossein Rahimi, a negat „acuzațiile false” la adresa poliției iraniene, spunând că „au făcut totul” pentru a o menține în viață pe Mahsa Amini, informează CNN.
El a adăugat că Amini nu a fost rănită fizic în timpul sau după ce a fost luată în custodie și a numit moartea ei „nefericită”.
Până în 1979, fustele mini și părul descoperit nu erau priveliști neobișnuite pe străzile din Teheran
Lupta autorităților iraniene împotriva „hijabului rău” – purtarea incorectă a acestuia sau a altor îmbrăcăminte obligatorii – a început la scurt timp după Revoluția Islamică din 1979, al cărei scop major a fost de a face femeile să se îmbrace modest.
La acea vreme, fustele mini și părul descoperit nu erau priveliști neobișnuite pe străzile din Teheran, înainte ca șahul prooccidental Mohammad Reza Pahlavi să fie răsturnat de la putere. Soția sa, care purta adesea haine occidentale, era considerată un exemplu de femeie modernă, scrie BBC.
La câteva luni de la întemeierea Republicii Islamice, legile care protejează drepturile femeilor au început să fie abrogate.
Hijabul, un acoperământ pentru cap purtat de femeile musulmane, a devenit obligatoriu după revoluția Iranului din 1979. Cu toate acestea, de-a lungul deceniilor de după, femeile au depășit limitele codului vestimentar stipulat, informează The Guardian.
Conform legislației iraniene, femeile sunt obligate să-și acopere părul cu un hijab și să poarte îmbrăcăminte lungă și lejeră pentru a-și ascunde siluetele.
La 7 martie 1979, liderul revoluției, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a decretat că hijabul va fi obligatoriu pentru toate femeile la locurile lor de muncă și că le considera femeile descoperite ca fiind „goale”.
Au răspuns imediat. Peste 100 000 de oameni, majoritatea femei, s-au adunat pe străzile din Teheran a doua zi, de Ziua Internațională a Femeii, pentru a protesta.
În 1983, parlamentul irainan a stabilit pedeapsa cu 74 de lovituri de bici pentru femeile care nu își acoperă părul în public
Până în 1981, femeile și fetele erau obligate legal să poarte îmbrăcăminte „islamică” modestă. În practică, aceasta însemna purtarea unui chador – o mantie pe tot corpul, adesea însoțită de un voal mai mic dedesubt – sau o basma și o manta (pardesiu) care le acoperă brațele.
În 1983, parlamentul a decis că femeile care nu își acoperă părul în public ar putea fi pedepsite cu 74 de lovituri de bici. Mai apoi, a fost adăugată pedeapsa de până la 60 de zile de închisoare.
Cu toate acestea, autoritățile s-au străduit să aplice legile de atunci, iar femeile de toate vârstele sunt adesea văzute împingând granițele în public purtând paltoane strânse, până la coapse și batice viu colorate împinse înapoi pentru a expune mult păr.
În prezent, poliția moralității „asigură respectarea moravurilor islamice și reține persoanele care se îmbracă „necorespunzător”
Măsura în care aceste reguli au fost aplicate și severitatea pedepselor pronunțate au variat de-a lungul anilor în funcție de care președinte a fost la putere.
De exemplu, primarul Teheranului, Mahmoud Ahmadinejad, a încercat să pară mai progresist în această chestiune atunci când făcea campanie pentru președinție în 2004.
„Oamenii au gusturi diferite și trebuie să îi slujim pe toți”, a spus el într-un interviu de televiziune, citat de BBC.
La scurt timp după victoria sa electorală în anul următor, Gasht-e Ershad sau poliția moralității a fost înființată oficial. Până atunci, codurile vestimentare au fost controlate informal de către alte unități de aplicare a legii și paramilitare.
Gasht-e Ershad sunt unități speciale de poliție însărcinate să asigure respectarea moravurilor islamice și să rețină persoanele care se îmbracă „necorespunzător”.
Poliția moralității este adesea criticată de public pentru abordarea sa abuzivă și strică, iar femeile sunt adesea reținute și eliberate numai atunci când o rudă pare să ofere asigurări că vor respecta regulile în viitor.
Pe 9 septembrie, guvernul de la Teheran a anunțat că planifică să folosească tehnologia de recunoaștere facială în transportul public pentru a identifica femeile care nu respectă noua lege privind purtarea hijabului, scrie The Guardian.
Decretul a fost semnat pe 15 august, la o lună după „Ziua națională pentru Hijab și castitate” din 12 iulie, care a stârnit proteste la nivel național ale femeilor. Acestea au postat videoclipuri cu ele, pe rețelele sociale, cu capul descoperit, pe străzi, în autobuze și trenuri.