Parlamentul a votat astăzi, 8 septembrie, legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Drept urmare, angajații din sectorul public, cu un salariu mai mic de 15 000 de lei (brut), vor primi un ajutor unic de 3 000 de lei. Fiind întrebată cum să se descurce persoanele din sectorul privat care au un salariu mai mic de 15 000 de lei, Natalia Gavrilița a spus că ei trebuie să se adreseze angajatorului în privința majorării salariului.
Prim-ministra a menționat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că angajatorul este o persoană privată, un agent economic, iar discuțiile despre majorarea salariului trebuie să fie purtate cu el: „Este vorba despre o companie privata, nu-i poți spune unei companii private cât să fie salariul unui angajat – așa afectezi competitivitatea. Noi am reglementat salariul minim, aceasta este unica modalitate de a reglementa salariile în sectorul privat”.
Fiind întrebată ce să facă oamenii care lucrează la privat și au un salariu mai mic de 15 000 de lei, Gavrilița a răspuns în modul următor: „Aceste persoane trebuie să vorbească cu angajatorul. Angajatorul lor este unul privat. Noi încercăm să ajutăm businessul prin diferite programe: am compensat o parte din creșterea tarifelor la gazele naturale nu doar pentru persoanele fizice, dar și pentru agenții economici; am crescut subvenționarea în agricultură; compensăm pentru motorină etc”.
Ea a spus că din toți angajații din Republica Moldova, bugetari sunt 200 000 de persoane, iar la privat lucrează 600 000 de persoane.
„Dacă ne uităm la datele pentru primul trimestru, chiar dacă suntem într-o situație foarte dificilă, vedem și anumite semne pozitive – numărul persoanelor ocupate a crescut cu 36 000, a crescut cu 8 % angajarea în industrie, în parcul IT numărul de rezidenți s-a mărit cu 232 de companii”, a specificat Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a ținut să menționeze că piața este a angajatului. Respectiv, companiile private concurează pentru angajați și cresc salariile pentru ei din sectorul privat: „Aceste salarii din sectorul privat sunt semnificativ mai mari decât în sectorul public. De aceea, să intervină guvernul și să reglementeze într-o economie de piață salariile în sectorul privat, ne-ar lăsa fără.. [n.r. Natația Gavrilița nu a continuat fraza]”.
Amintim că astăzi, 8 septembrie, deputații PAS au votat în lectura a II-a legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Respectiv, angajații din sectorul public, cu un salariu mai mic de 15 000 de lei (brut), vor primi un ajutor unic de 3 000 de lei (în două tranșe câte 1 500 de lei).