Astăzi este a 187-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Energoatom informează că, în urma bombardamentelor rusești asupra centralei nucleare din Zaporijjea, patru angajați ai acesteia au fost răniți.
„În ultimele 24 de ore, armata rusă a continuat să bombardeze orașul Enerhodar și centrala nucleară din Zaporijjea. Drept urmare, 10 civili din Enerhodar au suferit răni de gravitate diferită, patru dintre ei erau angajați ai centralei nucleare”, scrie compania.
Potrivit Energoatom, prezența în stație a armatei ruse, a armelor, a echipamentelor și a explozivelor acestora creează riscuri de scurgere de hidrogen, de pulverizare radioactivă și de incendii pentru activitatea centralei. În același timp, Rusia susține că responsabilitatea pentru atacul asupra centralei electrice îi revine Ucrainei.
🟣 Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în drum spre centrala nucleară din Zaporijjea. Despre aceasta a anunțat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
„Ziua a sosit. Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică este acum pe drum spre Zaporijjea. Trebuie să protejăm siguranța și securitatea celei mai mari instalații nucleare din Ucraina și din Europa. Sunt mândru să conduc această misiune care va fi la centrala nucleară Zaporijjea la sfârșitul acestei săptămâni”, a menționat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.
Mai multe despre situația de la centrala nucleară din Zaporijjea puteți citi aici.
🟣 În urma atacurilor armatei ruse din regiunea Donețk care au avut loc ieri, 28 august, au decedat opt civili, dintre care patru persoane în Bahmut, doi civili în Raihorodok, unul în Teteanivka și unul în Mâkolaivka, iar alte șapte persoane au fost rănite. Acest lucru a fost declarat de către șeful administrației miliare a regiunii Donețk, Pavlo Kârâlenko.
Numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovaha nu este încă cunoscut.
🟣 Miniștrii apărării și ai afacerilor externe din statele Uniunii Europene vor analiza în această săptămână la Praga ideea de înființare a unei misiuni militare a UE pentru antrenarea forțelor ucrainene. Totodată, aceștia vor discuta și despre solicitarea înaintată de unele state membre de a se interzice accesul turiștilor ruși pe teritoriul UE, informează Reuters.
🟣 Șefa guvernului Suediei, Magdalena Andersson a anunța că țara va furniza asistență militară suplimentară Ucrainei, în valoare de aproximativ 47 de milioane de euro, pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruse, transmite Reuters.
Valoarea totală a pachetului de asistență suplimentară livrată Ucrainei de guvernul Suediei va fi de 1 miliard de coroane suedeze, adică circa 94 de milioane de euro.
🟣 Ministerul rus al Apărării a confirmat contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Herson, după ce mai multe informații la acest subiect au apărut astăzi în mediul online.
„Luni, în timpul zilei, la instrucțiunile directe ale lui Zelenski, trupele ucrainene au încercat o ofensivă în regiunile Nicolaev și Herson în trei direcții”, se arată într-un comunicat al ministerului.
„O altă încercare de operațiuni ofensive ale trupelor ucrainene a eșuat lamentabil”, conchide Ministerul rus al Apărării.
Totodată, autoritățile ucrainene raportează că Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să treacă prin prima linie de apărare rusă în regiunea Herson.
Mai multe despre situația din Herson puteți citi în acest material.
🟣 Astăzi, la Nicolaev au început atacurile inclusiv în clădirile rezidențiale, în urma cărora au fost înregistrate până în prezent două persoane decedate și 24 de civili răniți. Potrivit șefului regiunii Nicolaev, Vitali Kim, responsabilă pentru atac ar fi armata rusă.
„Centrul orașului este puternic bombardat. Există și ieșiri de rachete. Există un trecător mort și civili în case”, a scris el pe canalul său de Telegram, adăugând că „inamicul se pregătește să lovească din nou”.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!