Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporijjea se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică. Despre acest fapt a anunțat operatorul ucrainean Energoatom, ieri, 9 august, precizează AGERPRES cu referire la AFP.
„Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporijjea implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea”, a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pentru presa locală.
„Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos”, a adăugat el.
De asemenea, acesta a mai precizat că atunci când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare și va funcţiona cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil.
Situată în apropierea oraşului Enerhodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea, această centrală, care este cea mai mare din Europa, are şase dintre cele 15 reactoare ucrainene. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.
De vineri, 5 august, Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala nucleară, fără ca vreo sursă independentă însă să poată confirma.
Totodată, în dimineața zilei de luni, 8 august, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaş și speră că acestea se vor încheia curând, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va avea acces la centrală.
AIEA a precizat sâmbătă, 6 august, că informaţiile venite de la Zaporijjea, unde un reactor a trebuit să fie închis după bombardamentul din 5 august, sunt „din ce în ce mai alarmante”.