Campania #NeamPornit continuă să ne facă cunoștință cu locurile frumoase și oamenii talentați din întreaga țară. Astăzi, călătorim virtual în satul Copanca din raionul Căușeni pentru a descoperi un meșter popular iscusit în arta cioplitului în lemn.
Ion Gurschi este meșter popular în prelucrarea artistică a lemnului de 35 de ani, iar sculpturile sale sunt o adevărată operă de artă. Meșterul reușește să transforme orice buturugă sau tulpină în diferite personaje asemănătoare cu cele din poveștile tradiționale românești. Poarta acestuia de asemenea este realizată din lemn având diferite ornamente realizată din tulpina unui agud.
Lucrările realizate de meșteșugar sunt din plop negru sau stejar, iar personajele executate reprezintă diverse scene din viața cotidiană a țăranului în diferite momente ale vieții, dar și stări sufletești. Meșterul spune că ideile realizării acestor eroi din lemn vin de la sine neavând un prototip sau vreun plan bine definit.
Operele meșterului Ion Gurschi sunt vernisate în cadrul a diverse expoziții naționale și internaționale care sunt apreciate la justa valoare.
Copanca este una din localitățile ce face parte din Parcul Național „Nistrul de Jos”, fiind atestată pentru prima dată în anul 1429, unde au fost descoperite o cetate getică, dar și una romană. Aici începe Valul lui Traian de Sus – la Zahorna, un sat medieval mănăstiresc încă de pe timpul lui Alexandru cel Bun. În prezent localitatea este mărginită de „Nistrul Orb” și de „Grădina Turcească” și de o pădure de luncă.
Localitatea Copanca se află se află la o distanță de 81 km de Chișinău și 20 km față de centrul raional.
Pentru mai multe informații despre localitatea Copanca puteți accesa pagina oficială a acesteia.
#NeamPornit este o campanie națională de promovare și susținere a turismului intern prin care se dorește creșterea fluxul vizitatorilor către atracțiile turistice autohtone și stimularea creării și consumării produsului turistic local.