Ucrainenii cer legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex. Ce decizii urmează să fie luate

lgbt
Foto:Unsplash. Mercedes Mehling

Chiar dacă Ucraina este o țară care a obținut statutul de candidat la integrarea în Uniunea Europeană, căsătoriile persoanelor de același sex sunt interzise. Fiecare încercare de a schimba situația este stopată de constituție, document ce prezintă căsătoria bazată pe consimțământul liber al unei femei și al bărbatului. În contextul războiului, profesoara Anastasia Sovenko, care se declară bisexuală, a înaintat o petiție președintelui Volodâmâr Zelenski, cerând legalizarea căsătoriilor pentru persoanele din comunitatea LGBTQ+. Petiția a adunat 30 000 de semnături.

Citată de The New York Times, Inna Sovsun, lectoră în politici publice la Școala de Economie din Kiev, a menționat că parlamentul din Ucraina era divizat și nu s-a ajuns la o decizie comună în legătură cu drepturile gaylor.

Conform reglementărilor Ministerului Apărării al Ucrainei, familia și rudele apropiate ale militarilor omorâți trebuie să fie anunțate și acestea pot avea grijă de copiii persoanelor decedate. Familia are dreptul să viziteze soldații răniți, însă cuplurile LGBTQ+, nerecunoscute oficial în Ucraina, nu au posibilitatea de a fi informate despre starea partenerilor care luptă pe linia de front.

Homosexualitatea nu este ilegală în Ucraina, dar căsătoriile între persoanele de același sex și parteneriatele civile nu sunt recunoscute. Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) impune statele membre să ofere recunoaștere juridică și nu obligă țările să permită căsătoriile persoanelor de același sex. Articolul 14 din CEDO interzice orice formă de discriminare a persoanelor din comunitatea LGBTQ+.

Marți, 2 august, președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu o reacție la petiția electronică lansată, cerându-i premierului Denâs Șmâhal să ia în considerare cerințele semnatarilor și să prezinte posibilele soluții.

Un sondaj telefonic din luna mai, la care au participat 2 000 de respondenți, a arătat că, în ultimii șase ani, numărul ucrainenilor cu viziune negativă asupra LGBTQ+ a scăzut. 

Moldovenii sunt mai puțin homofobi

În data de 23 iunie 2022, Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la integrarea în Uniunea Europeană. Atât constituția, cât și alineatul 3 al articolului 2 din Codul familiei interzice căsătoriile persoanelor de același sex.

În ultimii ani a fost înregistrată o scădere a numărului de opinii homofobe în Chișinău. Rezultatele unui studiu realizat de Magenta Consulting, în perioada martie-aprilie 2022, arată că 14 % dintre respondenți susțin legalizarea căsătoriilor de același sex. În anul 2019, dar 5 %  doreau legalizarea. Numărul persoanelor care au o atitudine foarte negativă față de comunitatea LGBTQ+ a scăzut de la 55 % până la 33 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente