Universitățile vor forma specialiștii viitorului în tehnologie și creativitate! Află cum poți să studiezi și tu una dintre cele mai solicitate profesii în domeniul createch

COR
Foto:COR

În anul de studii 2022-2023, trei universități din țară vor demara un amplu proces de formare a specialiștilor pentru o nouă etapă de dezvoltare a domeniului creativ din Republica Moldova.

Șase specialități noi de mare perspectivă vor fi studiate de către tinerii care sunt interesați de a îmbina creativitatea și tehnologia, iar la final vor obține cunoștințe și o diplomă de studii superioare în domeniile Animație, Game Design și New Media. Includerea noilor discipline în programul de studii a fost posibilă prin intermediul programului Profesiile Viitorului, implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, care promovează o economiei digitală, creativă și circulară și contribuie la creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova.

Profesioniști în secolul inovației și creativității

Crunchyroll este una dintre companiile care va oferi studenților oportunitatea de a efectua stagii de practică și de a învăța cum pot programa jocuri, conceptualiza și anima imagini alături de specialiști calificați și cu experiență vastă în domeniu. Compania este specializată și în servicii de streaming de top, care oferă conținut AVOD și SVOD, dar și pune la dispoziția clienților experiențe și implicarea comunității prin social media, evenimente, jocuri, produse pentru consumatori, distribuție și creare  de conținut și altele.

Elena Ivanova este Managing Director al companiei, iar anii de experiență au învățat-o să înțeleagă că angajații buni sunt cei care se simt bine în compania în care activează. Elena este convinsă că programele de internship constituie o direcție bună de pregătire a unui tânăr specialist, care are oportunitatea de a învăța, lucra și de a înțelege preferințele și domeniile în care vrea să dezvolte o carieră.

Elena Ivanova, Managing Director, Crunchyroll Moldova: „În ultimii ani experiența pe care am avut-o cu stagiarii a fost una fenomenală – acești tineri sunt talente de cunoaștere, entuziasm și deschidere. Sunt activi în proiecte, nu au frica de a-și expune ideile, comunică, colaborează și monitorizează tot ce au în proces de implementare. Un lucru important pe care îl facem atunci când avem un coleg nou într-un departament este mentoratul. Ulterior, îi invităm să participe la activități, hackathoane, prezentări, pentru a-și dezvolta potențialul. Aceste lucruri se vor întâmpla și cu studenții de la universitate – le vom oferi toată susținerea morală și educațională pentru a putea continua în echipa noastră deja ca angajați.”

Timp de mai mulți ani, compania colaborează cu Universitatea Tehnică a Moldovei. Dat fiind faptul că cererea de pe piața muncii este tot mai mare, iar specialitățile din domeniul TIC tot mai înguste, necesitatea de a se implica în procesul de pregătire a capitalului uman calificat pentru necesitățile din industria creativă este una stringentă. În cadrul companiei Crunchyroll, studenții își vor pune în practică abilitățile pentru design de produs, cu scopul de a facilita adaptarea către noua profesie, dar și pentru a putea fi ulterior angajați.

Elena Ivanova, Managing Director, Crunchyroll Moldova: „Internshipurile în companii străine sunt foarte importante în pregătirea specialiștilor adaptați la necesitățile pe care le au angajatorii. Nu putem vorbi despre un sistem de învățământ separat de partenerii strategici care sunt companiile TIC din țară, în mod special că noi avem peste o mie de companii în cadrul IT Park. Vă imaginați ce potențial de creștere avem, dar și ce necesitate de oameni competenți și calificați? Introducerea noilor discipline în programul de învățământ universitar este o noutate bună, pentru noile generații de tineri care sunt mult mai deschiși, mai creativi și permanent implicați în dezvoltare.”

Rapoartele internaționale proiectează că dimensiunea pieței globale de animație va atinge valoarea de aproximativ 642,5 miliarde USD până în 2030, în creștere cu  5,2 % din 2021 până în 2030.  Forța de muncă în industria animației necesită înaltă calificare,  93 % dintre creatorii de animație au o diplomă de licență și 26 % au și o diplomă postuniversitară. La nivel global, mai mult de 50 % din oamenii care lucrează sunt freelanceri. 

Programul de studii pentru toate cele 6 programe sunt dezvoltate sau validate cu companiile din domeniu, pentru a susține conexiunea ofertei educaționale cu cererea de pe piața muncii. Mai mult, cursurile noilor specialități vor fi predate de profesori practicieni inclusiv în laboratoare specializate la „Mediacor”, „Artcor”, „Tekwill”, dar și lectori internaționali care vor fi invitați să țină ore și masterclass-uri specializate.

Mai multe detalii despre Programul „Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia” găsiți aici: https://educatie.cor.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente